Elever på Bäckängsgymnasiet som deltagit i ett skype-maraton.
1 av 2
Elever från klass SA16P på Bäckängsgymnasiet som deltagit i ett skype-maraton. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
Ida Orava Andersson och Priya Thakkar på Bäckängsgymnasiet.
2 av 2
Ida Orava Andersson och Priya Thakkar på Bäckängsgymnasiet. Foto: Maja Jerosimic
BORÅS

Samtalade i ett dygn med elever från hela världen

1:01 min

I 24 timmar och nästan utan sömn så "dygnade" tre klasser på Bäckängsgymnasiet för att genomföra ett skype-maraton där de samtalat med elever från hela världen.

Det var engelskaläraren Pernilla Elander Malmqvist som var initiativtagare till ett så kallat "skypeathon". Från klockan 13 på torsdagen fram till klockan 13 på fredagen så pratade eleverna i olika gruppsamtal med elever från hela världen.

– Som engelskalärare har jag i ganska många år skypeat med engelskspråkiga klasser på lektionerna för att eleverna ska få en autentisk anknytning och prata med sådana som har engelska som modersmål.

–  Men man får ofta välja bort länder där tidsskillnaden ställer till problem, och då tänkte jag att jag någon gång ska testa att vi kör en skypeathon, ett maraton med skypesamtal, säger Pernilla Elander Malmqvist.

När P4 Sjuhärad hälsar på är eleverna och läraren rätt trötta. Även om det funnits en sovsal att gå undan i, har det för vissa knappt blivit någon sömn alls. Men de är ändå nöjda med upplevelsen.

– Jag tyckte det var jättehäftigt, det är kanske inte någon grej som alla får uppleva. Man har ju olika pass på dygnet så det kan ju vara mitt i natten och mitt på dagen, säger eleven Ida Orava Andersson.

Eleverna fick prata med ungefär 32 klasser från hela världen, bland annat från Mexiko, USA och Japan. Och läraren hade även ordnat med några samtal med svenska kändisar, till exempel gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström och musikjournalisten Håkan Steen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista