Moln över kyrkan i Skene Örby församling. Kanske de lättare efter  Josefine Callenbergs mässa i mars Foto: Anna Rydholm.
1 av 2
Kyrkan på bilden är inte kyrkan i fråga. Foto: Anna Rydholm/Sveriges Radio.
MARK

Ny kyrkoherde i Sätila skapar konflikt

Mary Österström (S): Spelar stor roll att höra en kvinna
2:19 min

Ledamöter i kyrkorådet i Sätila vill att rekryteringen av en ny kyrkoherde görs om, de är oroliga för att prästvigda kvinnor inte kommer att välkomnas.

P4 Sjuhärad har tidigare rapporterat om striden kring tillsättningen av en ny kyrkoherde i Sätila. Socialdemokraterna (S) och centerpartiet (C) i kyrkorådet ville att annonsen skulle utformas på ett sätt som välkomnade även kvinnor att söka, men de fick inte sin vilja igenom.

Nu har en ny kyrkoherde utsetts, en man, och S och C anser inte att det har gått rätt till.

Man har fullständigt åsidosatt allt vad god sed och praxis heter. Det har varit viktigare för den nuvarande kyrkoherden att utse sin efterträdare och då handlar det om att inte ge församlingen möjligheten att lyssna till en prästvigd kvinna.

För mycket påverkan
S anser att den avgående kyrkoherden varit för inblandad i rekryteringen. Rekommendationerna från stiftet lyder "det är olämpligt att en avgående kyrkoherde styr valet av sin efterträdare". Men ordförande i kyrkorådet menar att de gjort som de ska.

– Det finns ingenting som säger att han inte får vara med. Vi är suveräna i det här fallet, vi tillsätter, säger ordförande Lennart Grimhusen.

Den nye inte lämplig
Domkapitlet är det organ som sköter verksamheten och förvaltningen i stiftet. De ska inför anställning av en ny kyrkoherde bedöma om denne är behörig samt ge ett förord, en typ av rekommendation utifrån vad som krävs för tjänsten. Den nye kyrkoherden i Sätila har bedömts behörig, men inte fått förord. Domkapitlet anser honom inte lämplig för tjänsten, vilket upprör S och C.

P4 Sjuhärad har varit i kontakt med den avgående kyrkoherden som säger att han inte kan kommentera vad som sagts vid ett sammanträde eftersom det inte är offentligt. Han kommenterar via mejl: Själv har jag inget minne att överhuvudtaget ha talat om kvinnor som präster vid våra möten. Är det något missförstånd som ägt rum är det ju meningslöst att försöka förklara.

P4 Sjuhärad har även kontaktat den nye kyrkoherden i Sätila och ställt frågan om han välkomnar prästvigda kvinnor. Han kommenterar: är man behörigförklarad av domkapitlet så innebär det att man har förklarat att man tjänstgör med kvinnor och män.
Domkapitlet har alltså bedömt honom som behörig, men inte lämplig för tjänsten. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".