Volontärmammor hjälper ensamma gravida

2:15 min

Volontärer stöttar ensamma gravida kvinnor. "Behovet är stort", säger Christine Bergander från Svenska kyrkan i Borås som står bakom initiativet.

Att bli förälder brukar beskrivas som det mest livsomvälvande en människa kan vara med om.

Men för den, som av olika anledningar, tvingas gå igenom graviditeten och förlossningen utan en partner eller andra närstående kan utsattheten vara stor.

Och för att möta det startar nu Svenska kyrkan i Borås upp en stödverksamhet med volontärer. Satsningen kallas för Pua, efter en av de första barnmorskorna i Bibeln.

– För ett år sedan ungefär fick jag veta att det fanns ett ganska stort behov av stöd kring förlossningen, det är ganska många kvinnor som varje år kommer helt själva till förlossningen, säger Christine Bergander i Svenska kyrkan i Borås.

– Och det är både före förlossningen och efter som vi vill hjälpa till, fortsätter Christine Bergander.

Volontärer som själva fött barn
Satsningen i Borås har varit i gång i cirka en och en halv månad men finns även på andra platser i landet.

Ett antal volontärer har knutits till verksamheten, det handlar om kvinnor i olika åldrar och bakgrund med den gemensamma nämnaren att de alla har fött ett eller flera barn.

– Jag nappade på det direkt, jag är själv ensamstående och jag tycker att det ger så mycket att hjälpa en annan människa, säger Paulina, som är en av volontärerna i Borås.

– Det är framför allt det känslomässiga stödet, tryggheten, som är viktig, jag hade själv behövt det när jag födde själv, fortsätter Paulina.

Inget medicinskt ansvar
Volontärerna i Pua-satsningen är valda med stor omsorg, de är lugna och stabila personer, säger Christine Bergander men hon poängterar att Puorna inte har något medicinskt ansvar.

– Vår uppgift är att ge stöd och få mammorna att känna sig trygga, att vara deras röst när de kanske inte själva kan det i ett utsatt läge, säger Christine Bergander. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista