BORÅS

Folkligt, fullsatt på första bokmässan

3:19 min

Redan klockan tio ringlade köerna långa till polischef Lena Matthijs och sen fortsatte anstormningen hela dagen på Borås första bokmässa.

– Otroligt roligt, och vi får verkligen hoppas det fortsätter nästa år, säger boråsfödde författaren och kulturjournalisten Johan Hilton, som gästar mässan med sin egen litterära produktion.

Till vardags är han kritiker på Dagens nyheter.

– Det saknas något av riksintresse för att min tidning ska skriva om mässan, men en hel dag om böcker och litteratur är fantastiskt.

Polischef lockade 
En av mässans dragplåster är deckarförfattare i uniform. 

– Det bästa är att möta läsarna och höra deras åsikter. Försäljningen är inte så intressant, även om jag sålt ett hundratal av mina böcker, säger polischef Lena Matthijs, som har fyra deckare bakom sig.

Inför hennes framträdande, som var dagens första, blev det trängsel på gränsen till kalabalik.

– I vanliga fall flyr folk när polisen kommer, det här var en skön omväxling, säger Lena Matthijs.

Lovande premiär
För trots det vackra vädret hade många boråsare och sjuhäradsbor sökt sig inomhus till Hemgården för att delta i stadens första officiella bokmässa. Initiativtagaren Birgitta Fernström var mycket nöjd.

– Vet inte om jag vågar prata om succé ännu, men det ser bra ut, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista