Bilder från butikens övervakningskamera.
1 av 2
Bilder från butikens övervakningskamera. Foto: Privat.
Bilder från butikens övervakningskamera.
2 av 2
Bilder från butikens övervakningskamera. Foto: Privat.
BORÅS

Rök stoppade inbrottstjuvar i Fristad

Anders Lengberg: Man måste ligga steget före tjuvarna
2:08 min

Nyligen råkade en mack i Fristad ut för inbrott, men tack vare mackens tekniskt avancerade larmsystem fick de knappt med sig någonting.

Larmet fyller nämligen rummet med rök på bara några sekunder berättar mackens ägare Anders Lengberg, som tycker att det är viktigt att utnyttja den teknik som finns att tillgå för att få stopp på tjuvar. 

– Det du inte kan se kan du inte ta. Du ser inte handen framför dig. Tjuvarna blir skärrade. Det kostade mig en ruta för cirka 5000 kronor.

Utan larmet hade tjuvarna kunnat stulit och förstört för betydligt större belopp.

Inbrottsdrabbad mack
För femton år sedan hade Anders Lengbergs mack en hel del problem med inbrott, och det var då han också installerade röklarmet. Så när inbrottet i mitten av mars skedde, så var de väl förberedda. Anders Lengberg har även okrossbart glas på sin butik, men efter cirka 20 slag med en slägga lyckades inbrottstjuvarna ändå ta sig in.

Polisen i Borås säger att de inte har inte märkt av någon direkt ökning av röklarm i de butiker och mackar som de åker ut till, men Anders Lengberg menar att för att undvika inbrott så är röklarm och liknande ett måste. 

Vill få tjuvarna att kräkas
Men enligt mackens ägare Anders Lengberg blir tjuvarna lurigare och man måste hela tiden avancera larmet för att ligga ett steg före.

Bland annat ska de nu sätta in fler sirener och lampa som kan framkalla kräkningar och epilepsi.

– Det kommer nyheter hela tiden, jag försöker ligga i framkant när det gäller säkerhet, säger Anders Lengberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".