Röda kvarn. Foto: Erika Larsson/SR.
Röda kvarn. Foto: Erika Larsson/SR.

Röda kvarn visar luktfilm

Mats T Olsson: Den här chansen passar man inte på
0:58 min

Med hjälp av luktkort som man skrapar, ska det gå att känna dofter från kultfilmen Polyester från 1981 som nu visas i repris på Röda Kvarn.

Kultklassikerna Polyester gick först upp på biodukarna 1981 och i kväll visas filmen på Röda Kvarn. Det som är unikt med den här filmen är att den var först med att föra samman sinnena syn, hörsel och och lukt. 

 – Även den här typen av extremt udda filmer är ju en del av filmhistorien och att få chansen att visa den med luktkort, det passar man inte på, säger Mats T Olsson som är verksamhetsansvarig för Röda Kvarn i Borås.

Kort med siffror
Nya versioner av korten har tagits fram men kanske är ändå lukterna demsamma. Med hjälp av kortet som är numrerat ska man guidas fram genom dofterna.

– Under filmens gång kommer det att flasha nummer i vissa scener och då ska man skrapa motsvarande siffra på kortet och då stiger det förhoppningsvis upp en doft, odör eller stank, säger Mats. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".