Bussolyckan vid Siksjön på E45 söder om Sveg
1 av 3
Foto: Nisse Schmidt/TT
Singelbussolycka på E45 söder om Sveg.
2 av 3
Singelbussolycka på E45 söder om Sveg. Foto: Nisse Schmidt/TT
Kommunen har öppnat upp Ängskolan i Skene efter morgonens olycka.
3 av 3
Extriör bild av Ängskolan i Skene Foto: Caroline Aronsson/Sveriges Radio.
BUSSOLYCKAN

Elever från Skene i dödsolycka

"23 vårdas på sjukhus"
0:27 min

Tre personer har avlidit i en bussolycka med personer från Ängskolan i Skene. Ett 20-tal personer vårdas på sjukhus, varav fem är allvarligt skadade.

23 personer vårdas på sjukhus, varav fem är allvarligt skadade. Två personer som är kritiskt skadade fördes med ambulanshelikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

Bussen välte av oklar anledning
Det var på E45 i höjd med Siksjön, söder om Sveg, som bussen välte på söndagsmorgonen. De som färdades i bussen är elever och ledare från Ängskolan i Skene som var på skidresa.

59 personer fanns i bussen när den välte. 52 ungdomar, sex vuxna och chauffören. 

Stor räddningsinsats
Olyckan bedömdes av räddningstjänsten som den mest omfattande de varit med om.

– Det har inte funnits ambulanser i den mån att ta hand om alla skadade samtidigt, man har fått prioritera och köra i omgångar.

Patienter fördes till flera sjukhus. Fem ansågs vara allvarligt skadade, två vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala, två på intensivvårdsavdelning i Östersund och en i Falun. Övriga skadade vårdas på sjukhusen i Östersund, Hudiksvall och Mora. 
Ett stödcenter har upprättades i församlingshemmet i Sveg.

Krisberedskap i Skene
Marks kommun ställde om till stabsläge, det säger den tillförordnade kommunchefen Lars Jerrestrand.

– Vi initierar krisberedskap och har tagit nödvändiga kontakter med polisen och posomgruppen. Kommunen går in i stabsläge för att hantera det här på ett så bra sätt som möjligt.

Ängskolan har haft öppet för föräldrar och elever som vill träffas och prata, enligt Kenny Fredholm som är verksamhetschef för skolan i Marks kommun. 

Marks kommun hjälper till med att få hem drabbade elever och att transportera anhöriga till sjukhusen. Kommunen avråder anhöriga från att själva ge sig iväg. 

Bussen undersöks
En förundersökning har startats och en teknisk undersökning av bussen ska göras i veckan. I nuläget är det oklart vad som skett och om någon kan ställas till svars. En polisutredning har inletts med misstanke om brott, meddelar Polisen i Jämtland. 

Förstämning på skolan
På Ängskolan finns fem åttondeklasser. De elever som var med på resan kom från alla dessa klasser. Skolan kommer att hålla öppet under måndagen och eleverna tas om hand på olika sätt. 

Anhöriga kan ringa till upplysningscentralen på Östersunds lasarett: 063-15 34 88. 

Marks kommun har en upplysningscentral dit man kan ringa för att få information om bussolyckan: 0320-218700.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".