Singelbussolycka på E45 söder om Sveg.
Foto: Nisse Schmidt/TT
BUSSOLYCKAN

Ännu oklart varför bussen välte

"Föraren är en väldigt rutinerad chaufför"
2:03 min

Chauffören till den förolyckade bussen var mycket erfaren och fordonet var nyligen besiktigat, enligt företaget Bergkvarabuss. Polisen ska nu undersöka fordonet.

– Föraren är en väldigt rutinerad och van chaufför som har kört länge, bussen är en dubbeldäckare från årsmodell 2010 och vi har ingen aning vad orsaken till olyckan kan vara just nu, säger Simon Sandberg, marknadschef på Bergkvarabuss.

Hur står det till med er förare?

– Han är naturligtvis väldigt chockad. Efter omständigheterna verkar han ha klarat sig lindringen undan, rent fysiskt.

Bussen ska ha lämnat Skene i Marks kommun omkring klockan 22. Bolaget förutsätter att föraren tog den minst 45 minuter långa paus efter 4,5 timmars körning som lagen föreskriver. Någon uppgift om hastigheten vid olyckstillfället säger sig Bergkvarabuss inte ha i dag.

– Det finns ju naturligtvis färdskrivare i bussen som vi kommer ta del av på sikt. Nu blir det väl en haverikommission i första hand.

Polisen arbetar nu med registrering, utredningsarbete och har bärgat bussen för vidare undersökning. Förhör med alla inblandade ska ske, säger polisen. Polisen har pratat inledande med chauffören men vill inte gå in på vad detta lett till. Polisen säger vidare att det fortsatt är oklart hur olyckan inträffat.

Det finns vittnesmål om att barn fallit över varandra när bussen välte. Enligt lag ska busspassagerare använda säkerhetsbälte om sådana finns, vilket Bergkvarabuss uppger att den aktuella bussen hade.

– Det är förarens ansvar att se till att passagerare under 15 år använder bälte, säger Sandberg.

– Vi uppmanar ju naturligtvis våra resenärer att använda bälten.

Men ni ser inte till att de har på sig det som lagen säger?

– Jo, det gör vi ju naturligtvis i den mån det går. Sen när bussen rullar är det naturligtvis svårt att tillse att alla resenärer på bussen använder bälte under hela färden.

Vägens kvalitet inte ha varit särskilt bra men väglaget ska ha varit gott, ingen snö på vägen, det ska inte heller ha varit någon speciell sväng på platsen, vilka är scenariorna kring vad som kan ha inträffat?

– Jag vågar inte spekulera i vad olycksorsaken är, den är fortfarande okänd, den får haverikommissionen utreda helt enkelt.

Bergkvarabuss är ett stort bolag med över 1 000 bussar i drift.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".