Singelbussolycka på E45 söder om Sveg.
Singelbussolycka på E45 söder om Sveg. Foto: Nisse Schmidt/TT

Olycksbussen underkändes två gånger vid besiktningen

"Kan vara svårt att hitta grundorsaken till problem med en buss"
1:14 min

Bussen vid olyckan i Sveg blev underkänd två gånger på besiktningen i höstas. Ett fel i hjullagret i en framaxel misstänktes.

Uppgiften, som först rapporterades av SVT Nyheter Småland, bekräftas av bussens ägare, företaget Bergkvarabuss i Kalmar.

– Ibland kan det vara problem att hitta vad som behöver repareras eller bytas ut. Men sedan dess har vi naturligtvis löst det problemet och bussen är naturligtvis vid tillfället godkänd vid besiktning, säger Simon Sandberg, marknadschef vid Bergkvarabuss, till Ekot.

– Naturligtvis skulle varken vi från företagets sida eller chauffören i det här fallet sätta ut en buss i trafik om vi ansåg att den inte var helt trafiksäker.

Första gången bussen underkändes var var en besiktning i oktober då misstänktes fel på hjullagret på första axeln på fordonets högra sida.

I november besiktades bussen en andra gång och blev underkänd en andra gång för samma fel men i december avhjälptes felet och bussens säkerhet kontrollerades även efter det säger bussbolagets marknadschef Simon Sandberg

– Ja, bussen kontrollerades faktiskt dagen innan färden som en ren säkerhetsåtgärd och det fanns inga fel på bussen då, säger Simon Sandberg på Bergkvarabuss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".