Nina Widfeldt.
Nina Widfeldt är överläkare på Södra Älvsborgs sjukhus. Foto: Foto: Melissa Gustafsson/Sveriges Radio
BUSSOLYCKAN

SÄS redo ta emot skadade

Överläkare: De kommer kanske att behöva röntgas och opereras
1:26 min

Offren från bussolyckan i Härjedalen vårdas bland annat i Östersund och Uppsala, vissa kommer att flyttas över till Sjuhärad. På Södra älvsborgs sjukhus förbereder man sig nu för att ta emot patienter.

Igår hade man möte på SÄS inför mottagandet av patienter från bussolyckan. Det har varit svårt att få en ordentlig överblick säger överläkare Nina Widfeldt.

– Det har varit svårt att få en totalbild, när det är flera sjukhus, jag tror det är fem är inblandade, men nu har vi klarhet. Sedan har patienter på egen hand tagit sig hem för man vill hem och ha sin familj omkring sig.

Nu har sjukhuset förberett mottagandet. 

– Nu känns det ganska tryggt, och vi har varit i möten och förberett för att kunna ta emot de patienter som kommer hit, säger hon.

Beredda på patienter
När beskedet kom om den svåra olyckan där tre dog och flera skadades allvarligt insåg man att patienterna så småningom skulle flyttas till Sjuhärad.  

– Man slås av förfäran att sådana här olyckor händer, och man förstår att ett så litet område som Skene drabbas. Vi förstod att inga patienter skulle komma till oss så våra tankar gick till våra kollegor, säger Nina Widfeldt.

Fortsatt vård på SÄS
De fyra patienter som vårdas i intensivvården ska ännu inte flyttas till Borås.

– De andra kommer att komma under dagen, de kommer att ha remisser med sig  och de kommer kanske att behöva röntgas och kanske opereras, men det känns inte som ett oöverkomlig uppdrag. 

Har dragit lärdom
I december 2014 skedde en annan svår bussolycka utanför Tranemo, då en buss med en pensionärsgrupp körde av vägen. Två personer dog i olyckan, en tidigare erfarenhet som finns med nu.

– Kanske inte så mycket på sjukhuset, eftersom vi inte blev mottagande sjukhus den här gången, men det här med det psykosociala omhändertagandet, den oro det för med sig, vilket arbete det är för posom-grupper och skola. Jag har en känsla av att Marks kommun har gjort ett fantastiskt arbete den här gången med att möta upp de behov som funnits, säger Nina Widfeldt.

FAKTA:

POSOM: Psykosocialt Omhändertagande, är en metod som jourhavande krisgrupper använder sig av vid stress- och krisbearbetning.
Källa: Krisberedskapsförbundet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".