Borås stad kan komma att begära utdrag ur belastningsregistret.
Borås stad kan komma att begära utdrag ur belastningsregistret. Foto: Mattias Johansson/Sveriges Radio
BORÅS

Borås kan införa brottskontroll av anställda i äldrevården

Pensionär: Känns tryggare om de är undersökta
2:06 min

Förslaget om att införa utdrag ur polisens belastningsregister när någon söker jobb inom äldreomsorgen kommer från Allianspartierna. Kravet ställs efter att flera äldre blivit utsatta för brott.

– Det händer saker ganska ofta. Det kan vara stölder av pengar och smycken. Det är en säkerhetsåtgärd som vi tycker Borås stad ska genomföra, säger Kerstin Hermansson (C) vice orförande i Vård- och Äldrenämnden i Borås.

Äldre är utsatt grupp
Redan nu finns kravet att visa utdrag ur belastningsregistret när man söker jobb inom kommunen. Då handlar det om jobb med barn och ungdomar i exempelvis skola eller förskola men också inom handikappomsorgen. Men när det gäller äldre så finns ingen praxis i lagen på samma sätt som när man jobbar med barn. Trots att det handlar om en utsatt grupp.

Stal från flera pensionärer
Förra året sattes frågan på sin spets efter att en man som jobbat inom hemtjänsten stulit pengar och smycken från äldre i Borås för nästan 130.000 kronor. Bara några år tidigare hade han begått liknande brott i en annan kommun. En grundligare kontroll vid anställningen hade alltså förhindrat att de äldre i Borås skulle råkat illa ut.

Marja Lindstedt i Borås har hjälp av hemtjänst och sitter med i kommunens pensionärsråd.  Hon gillar förslaget med att kontrollera anställda så att de inte är olämpliga att jobba med äldre.

– Jag tycker det är befogat. man vet inte vilket folk som kommer. Om man vet att de är undersökta känns det ju lite tryggare, säger hon.

Beslut kan komma i april
Ordföranden i vård- och äldrenämnden i Borås, Ida Legnemark (V) är positiv till förslaget som ska behandlas senare i månaden. Hör mer här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".