Minnesstund i Kinna
1 av 4
Minnesstund i Kinna Foto: Niclas Odengård/SR
Göran Landgren, kyrkoherde i Örby-Skene församling inför minnesstunden på Mor Kerstins torg i Kinna.
3 av 4
Göran Landgren, kyrkoherde i Örby-Skene församling inför minnesstunden på Mor Kerstins torg i Kinna. Foto: Niclas Odengård/Sveriges Radio
Kondoleansbok under minnesstunden i Kinna.
4 av 4
Kondoleansbok under minnesstunden i Kinna. Foto: Niclas Odengård/SR
BUSSOLYCKAN

Sörjande markbor fyllde Mor Kerstins torg

Kyrkoherde Landgren: Det gör ont
3:04 min

Tusentals markbor kom idag till minnesstunden i Kinna. Folk kom för att söka tröst och hedra offren i söndagens bussolycka - en olycka som tagit bygden hårt.

Under dagen har flera manifestationer ägt rum för att hedra de drabbade i bussolyckan. På den drabbade Ängskolan har eleverna haft samling, och i bland annat Mark, Borås och Svenljunga har kommunanställda hållit en tyst minut klockan 12. 

Klockan 17 startade så minnesstunden på Mor Kerstins torg i Kinna.
Runt torget stod tusentals åhörare med nedslagna blickar och lyssnade till stämningsfull musik av Julia Frölich och Mathias Melo. Tal hölls av bland andra kyrkoherde Göran Landgren, och sedan hölls en tyst minut.

– Det var svårt (att skriva talet). Det gör ju ont, man känner det djupt inne i sitt innersta.

Hur har veckan varit för dig?

– Tuff, väldigt intensiv. Det äter sig in gradvis det hemska som hänt. Det som varit fint är alla fina möten. Vi tröstar varandra, det är mycket omsorg i alltihop, säger kyrkoherde Göran Landgren.

Många berörda
De omkomna och skadade ungdomarna kommer från flera orter runt om i Marks kommun. Flera idrottsföreningar är berörda, bland annat IFK Örby och Skene IF som båda har förlorat spelare.

Ett antal insamlingar har startat där pengarna ska gå till att stödja de drabbade och deras familjer. Bland annat har lokaltidningen Markbladet samlat in över 250 000 kronor.

Körde av vägen i söndags
På bussen fanns 52 elever från årskurs 8 på Ängskolan i Skene samt sju vuxna. De var på skidresa, men körde av vägen och välte på E45 söder om Sveg vid sjutiden i söndags.

Tre elever omkom i olyckan och flera blev allvarligt skadade, varav en livshotande.

Mer om BUSSOLYCKAN

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".