Cissi Hedin med en kopp kaffe vid köksbordet.
Cissi Hedins son har fått exem sedan han började skolan. Foto: Louise Olsson/Sveriges Radio
VÅRGÅRDA

Barnen får vänta två år på mögelfri skola

Cissi Hedin: Vi har tyvärr skolplikt så jag måste skicka honom till skolan
2:22 min

Kesbergskolan i Vårgårda har problem med mögel och dålig luft. Både lärare och elever har visat symptom på allergier men än har inte alla klasser fått flytta ut ur lokalerna.

Delar av undervisningen sker fortfarande på skolan vilket upprör flera föräldrar vars barn visar tydliga tecken på att de inte mår bra. Cissi Hedins son Emil går i tvåan och har haft problem sedan förskoleklass.

– Han har hela vaderna och armarna fulla med eksem och han har även haft problem med huvudvärk, säger Cissi Hedin.

Emils har aldrig haft problem med utslag tidigare men har sedan han började förskoleklass på Kesbergskolan fått mer och mer utslag.

När man mätt luften i skolan har man inte kunnat se något, trots att det varit tydligt på de som vistas i lokalerna. Rektor Lise-Lotte Pyrén säger att det därför är svårt att bevisa att besvären kommer från skolan när det är så pass allmänna besvär.

– Jag har påtalat det länge, men den makten har inte jag som rektor. De som håller i kommunens pengar måste nog ha det svart på vitt.

En ny skola ska stå klar hösten 2019, men tills dess betyder det för Emil att ha med sig huvudvärkstabletter till skolan varje dag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".