Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Något av en repris på Pinocchiobråket för kulturdirektör i Malmö

Publicerat onsdag 12 april 2017 kl 13.17
Linda Fagerström: "Brötigt, störande och okänsligt"
(2:32 min)
Points of View av Tony Cragg, skiss
Konstnärens eget fotomontage som visar hur skulpturen "Points of View" kommer att se ut i Malmö. Foto: Tony Cragg Studio

En tolv meter hög, guldglänsande skulptur ska uppföras framför Malmö konsthall. Men verket av den brittiske konstnären Tony Cragg har vållat debatt.

Hela kostnaden för skulpturen "Points of view" – cirka 17 miljoner kronor – betalas genom en donation av en privat konstsamlare.

Men kritikerna menar att skulpturen, som består av tre vridna pelare i brons, inte alls passar på platsen framför Konsthallen, en byggnad som är känd för sin arkitektur. Konstvetaren Linda Fagerström är en av dem som debatterat verket i Sydsvenskan.

– Skulpturen har inget med Malmö att göra, den är bara nedploppad från himlen. Det blir väldigt brötigt, störande och okänsligt.

Landskapsarkitekten Niels de Bruin på White arkitekter var med och utformade Konsthallstorget år 2013.

– Tanken är att det ska vara en öppen scen för Malmöborna. Ett lågmält torg där människorna skulle få ta plats. Den ligger intill Konsthallen och tanken var att de skulle kunna använda den till skulpturer och tillfälliga evenemang.

Niels de Bruin har inga invändningar mot skulpturen i sig, utan hur den relaterar till platsens idé som ett flexibelt torg.

– Eftersom det här är en så stor pjäs är vi rädda att den kommer dominera platsen för mycket.

En internationell jetsetkonstnär som ploppar ned ännu ett av sina signaturverk på ännu en plats på jorden.

Elisabeth Lundgren, Malmös kulturdirektör, säger att man måste vara beredd på att en plats som Konsthallstorget förändras. Och att det inte är donatorn som fått styra utformningen av platsen.

– Donatorn har fått förslag på några olika konstnärer och fastnat för Tony Cragg. Det är inte så att donatorn bestämmer vilken konstnär det ska vara.

I Malmö stads beslutsunderlag står det att "Points of view" är en unik gestaltning av platsen. Men Tony Cragg har gjort liknande skulpturer med samma titlar sedan 2006, på många ställen runt om i världen.

– Points of view är ett koncept, och många konstnärer jobbar så. Men Tony Cragg har varit här på platsen, och han har gjort det här verket utifrån hur volymen och rymden ser ut, säger Elisabeth Lundgren.

Konstvetaren Linda Fagerström hade i stället velat se ett verk relaterat till staden och dess historia.

– Något som handlar om platsen och Malmös historia, om människorna som rör sig där. Det är det Malmö behöver. Inte en internationell jetsetkonstnär som ploppar ned ännu ett av sina signaturverk på ännu en plats på jorden. Det är väldigt icke-Malmö.

Tony Cragg

  • Konstnär från Liverpool i England som bor i Wuppertal i Tyskland sedan 40 år.
  • Har vunnit Turnerpriset och haft över 250 soloutställningar runt om i världen.
  • Ställde på initiativ av Prins Daniel ut på Djurgården sommaren 2016 – bland annat just en skulptur med namnet "Points of View".
  • Malmös "Point of View" kommer att stå klar före sommaren enligt Malmö stad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".