BORÅS

Kyrkogårdar föreslås bli plats för picknick

2:05 min

Gravplatserna i Borås är på väg att ta slut. Kyrkogårdsförvaltningen behöver utöka och då vill man samtidigt integrera griftegårdarna i staden och göra det till en plats för alla.

– Vi är inne på det sista kistgravkvarteret och sen är det fullt, säger Lars Öhrn, kyrkogårdschef i Borås som nu slår han larm.

Ungefär 2041 kommer det att vara fullt på Borås gravplatser och enligt Lars Öhrn måste man börja planera nya platser redan nu. Förhoppningarna är att kunna integrera gravplatserna i staden och göra det till en plats för alla. En park där man kan ha picknick, motionera och umgås med varandra.

Vi vill ha en aktiv begravningsplats där man kan komma och fika och lyssna på föreläsningar. 

– Vi vill få begravningsplatsen till en plats för livet, inte döden. Det vill säga att vi vill ha en aktiv begravningsplats där man kan komma och fika, man kan komma och lyssna på föreläsningar. Det ska vara en naturlig del i samhället.

Man vill även att det ska vara en naturlig plats för familjen, exempelvis genom att ha en lekplats för barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista