Jan och Lena Martinsson bredvid sitt hus.
Jan och Lena Martinsson i Hallebo utanför Herrljunga, befarar att Trafikverket vill dra ett nytt spår över deras tomt. Foto: Frida Nygård/Sveriges Radio
HERRLJUNGA

Placering av spår för godståg upprör

Markägare: Spåren kan hamna i vår trädgård
1:21 min

Trafikverket planerar att bygga förbigångsspår för godståg i Remmene, strax utanför Herrljunga, vilket oroar boende i området.

I Remmene utanför Herrljunga vill Trafikverket bygga ett förbigångsspår för godståg, för att minska det hårda trycket på Västra stambanan. Lena och Jan Martinsson som bor i Hallebo är oroliga för att järnvägen kommer att dras rakt över deras fastighet.

– Vi vet ju inte att spåren hamnar precis exakt här i trädgården. Men när de pratar om att det är den högsta punkten som är så viktig och att järnvägen är av riksintresse, så är magkänslan att det blir så, säger Lena Martinsson.

Hur känns det då?

– Det är jobbigt. Det är inte alls roligt att inte veta var man ska bo någonstans och vad som händer.

Någonstans inom en tvåkilometerssträcka i Remmene vill Trafikverket bygga spåren, men exakt var är ännu inte bestämt. Lena och Jan och deras grannar har nu erbjudits att inkomma med synpunkter på sträckningen av spåren, men Jan tror inte att det kommer hjälpa.

– Du har ju ingen äganderätt på sin mark när det gäller sådana här grejer. Du är ju rättslös när de sätter igång en sådan här apparat. Du kan ju i stort sett bara åka med och titta på, det spelar ingen roll vad jag tycker och tänker eller har för åsikter, så gör de som de vill ändå.

Men är det inte bra att det blir en lösning för Västra stambanan som är väldigt trafikerad idag?

– Det är säkert jättebra men jag tror inte att det här är en bra lösning ändå med de här spåren, i och med den trafikökningen som de säger att de ska göra med de här spåren, banan fungerar inte som den gör idag, hur ska den fungera då?

Ni tycker att det vore bättre att lägga spåren någon annanstans?

– Ja, där de inte påverkar så mycket som de gör nu, säger Lena.

Trafikverket vill inte kommentera ett enskilt markärende och meddelar att projektet fortfarande är i en inledningsfas. I höst kommer en samrådshandling skickas ut, då myndigheter och allmänhet har möjlighet att inkomma med synpunkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".