Eleverna sitter i aulan, till höger FN:s och några länders flaggor hänger i taket.
1 av 2
Eleverna tilldelas varsitt land för att senare debattera. Foto: Natalija Sako/Sveriges Radio
På Marks gymnasieskola arrangeras en FN simulering för tionde året i rad
2 av 2
På Marks gymnasieskola arrangeras en FN simulering för tionde året i rad Foto: Natalija Sako/Sveriges Radio
MARK

Lär sig världspolitik genom rollspel

Leila Mehmedovic: Ser hur svårt det är att lösa konflikter
0:38 min

På Marks gymnasieskola arrangeras en FN-simulering för tionde året i rad. Syftet är att få eleverna att förstå världens kriser.

– Det är viktigt att få lära sig om FN:s arbete och hur svårt det kan vara att lösa konflikter, säger Leila Mehmedovic som går tredje året på samhällsprogrammet på Marks gymnasieskola.

Lär sig om olika länder
Tidigare år har hon representerat Afghanistan och USA, men i år är hon ordförande för gruppen som arrangerar FN-simuleringen.

– Det är väldigt roligt att få sätta sig in i en ny roll och lära sig om ett annat land, dess åsikter och ståndpunkt i olika frågor. Oerhört lärorikt och roligt, säger Leila Mehmedovic.

Vad har varit svårast?

Att svara på all kritik som man får som vissa länder, säger hon.

Samarbetar över gränser
Rollspelet, som arrangeras för tionde året i rad, med syftet att få eleverna att förstå vikten av att samarbeta över nationsgränser.

– Dels lär man sig ta ansvar och rodda praktiskt, men man lär sig även mycket om de länder man företräder; deras konflikter, problem och svårigheter, säger Monica Armini som är lärare på samhällsprogrammet.  

– Dessutom lär de sig samarbeta, tala inför grupp samt formulera sig i tal och skrift. Sådant som de har jättestor nytta av senare i livet, oavsett vad de väljer att jobba med, säger Monica Armini.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".