blå lagbok med klubba
Foto: Jessica Gow/TT

Domare: Anonyma vittnen bör övervägas

Sven Martinger: Vad har vi för alternativ?
1:26 min

Att låta vittnen vara anonyma för att få fler att våga berätta är en fråga som delar både rättsväsendet och politiken. Domaren Sven Martinger från Borås har börjat svänga i frågan.

I många rättegångar är det nödvändigt med vittnesberättelser för att få en fällande dom. Men det är ett växande problem att vittnen inte vågar berätta om vad de sett, av rädsla för att utsättas för hot från målsäganden, säger Sven Martinger från Borås som är domare vid Göteborgs Tingsrätt.  

– Det är ett problem, för många är det redan jobbigt att komma till domstolen. Man kanske känner igen någon, och man kanske är lite rädd för den personen utan att man säger det till domstolen.

Vågar inte komma
Det kan också finnas en rädsla för vad som ska hända efter rättegången, menar Sven Martinger. 

Kan det också vara så att man inte ens dyker upp till rättegången?

– Javisst. Människor ringer och vågar inte komma. Eller så har man en annan icke sanningsenlig version. Man hittar anledningar till att man inte vill komma.

Delad fråga politiskt
Ett sätt att komma ifrån det här är att låta vittnen vara med på videolänk för att slippa möta den målsägande ansikte mot ansikte. Att även börja låta vittnen vara helt anonyma är en fråga som delar både rättsväsendet och politiken.
Medan Kristdemokraterna, Centerpartiet och numera även Liberalerna är för en sån lösning, så är Socialdemokraterna emot, och har inga planer på att föra fram ett sådant förslag. Sven Martinger har själv varit emot det här, men har börjat svänga i frågan.

– Hade du frågat mig för något år sedan hade jag sagt "anonymt, nej det är klart det inte ska vara". Men ju mer jag hör, att vittnen är rädda, så kan man tänka, vad har vi för alternativ?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".