Pernilla Olsson. Före och efter operation
Pernilla Olsson gick ner 76 kilo efter sin gastric bypassoperation. Foto: Privat
BORÅS

Varannan svensk är fet - Pernilla var en av dem

Pernilla Olsson: Jag kommer alltid se mig som överviktig
1:12 min

Hälften av svenskarna är överviktiga eller har fetma. Det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten. Pernilla Olssons liv förändrades när hon gick ner 76 kilo.

– Jag pratade nästan aldrig om den. Jag försökte göra allt det som jag trodde att man måste göra. Man måste träna och försöka äta rätt men det var tungt. Man måste gå ex antal kilometer men det är jättetungt när man väger över hundra kilo, säger Pernilla Olsson. 

– Det gör ont i fötterna, i höfterna och i värsta fall får du ont i ryggen.

Femtioen procent av svenskarna i åldrarna 16-84 år är överviktiga eller feta. Det visar Folkhälsomyndighetens årsrapport för 2017. Pernilla Olsson från Borås vägde långt över 100 kilo när hon för sex år sedan genomgick en gastric bypassoperation. Numer är hon normalviktig men hon ser sig fortfarande som överviktig. 

– Jag kommer alltid att känna att jag tillhör de överviktiga. Oavsett hur jag ser ut idag sitter det kvar i huvudet. Det har gått sex år sedan jag opererade mig men jag tittar fortfarande på stora storlekar i butikerna, säger Pernilla Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".