Vid entrén till sjukhuset syns en skylt med texten "Södra Älvsborgs sjukhus" mot en vit himmel och den gula huvudbyggnaden i bakgrunden.
1 av 3
Södra Älvsborgs sjukhus. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
Peter Geiger sitter i klädd blå sjukhuskläder framför en vit vägg och tittar in i kameran. Till vänster om honom syns en bokhylla med några pappershögar.
2 av 3
Peter Geiger tycker det känns olustigt att ständigt prioritera hårdare. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
Heidi Ström står framför neutral, vit vägg. Hon har svarta glasögon och en mönstrad scarf runt halsen.
3 av 3
Heidi Ström, personalchef på SÄS. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
SJUKVÅRD

90 platser kan stängas på Säs i sommar

Överläkare Peter Geiger: Det känns olustigt
1:41 min

Rekrytering inför sommaren är i full gång på Södra Älvsborgs sjukhus. Men det kommer inte hittas tillräckligt med sjuksköterskor.

Södra Älvsborgs sjukhus (Säs) har nu runt 30 vårdplatser stängda till följd av personalbristen men behöver stänga fler under sommaren. Målet är att inte behöva stänga mer än lite drygt 90 vårdplatser, en neddragning liknande den under samma period 2016.

För att personalen ska få semester som önskat krävs omkring 80 ersättare under semesterveckorna, främst är det sjuksköterskor det är brist på.

Vi tror inte att vi får tag i så många på en gång.

Tvingas jobba trots semester
Som föregående somrar kommer situationen förmodligen kräva att personal kallas in under sin semester och bemanningspersonal kommer anlitas. Sedan i höstas har Säs helt slutat hyra in sjuksköterskor från bemanningsföretag, men under sommaren måste det alltså göras undantag från stoppet. 

Tuffa prioriteringar
Som en följd av personalbristen tvingas läkare och andra göra hårda prioriteringar. 

– Det kan innebära att vi säger "nej, nu skickar vi hem dig igen" och väntar tills vi har kapacitet att ta hand om det, säger överläkare Peter Geiger.

Brist i hela VG-regionen
Samma problem syns på andra ställen i Västra Götalandsregionen. Inom NU-sjukvården i Uddevalla och Trollhättan väntas 125 vårdplatser hållas stängda och vid Skaraborg sjukhus omkring 90. Till Skaraborg behövs det rekryteras runt 200 anställda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".