Kristin Holmberg och Krister Classon
Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
HUMORSKOLAN

Så får Krister Classon dig att skratta

Humorlegenden avslöjar hur han gör för att locka fram skratt. Kristin undrar - kan vem som helst lära sig att bli rolig?

Programledaren Kristin Holmberg tar hjälp av Sveriges humorelit för att lyckas bli rolig. Krister Classon, ena halvan av Stefan och Krister, är först ut att ge råd till blivande komiker i Humorskolan. Han kommer fungera som mentor och kommer att återkomma med tips och råd vad man kan tänka på om man vill bli komiker.

Du har en tyst överenskommelse med publiken. Du vet varför de har gått dit och det måste du leva upp till.

När man ska etablera sig som komiker är det viktigt att välja det som man själv tycker är skojigast och inte bara något som är enkelt att utföra, menar han. 

– Ärligheten är viktig. Märker publiken att du själv inte tror på det du gör så skrattar de inte. Du måste själv gilla det och älska det. Dessutom bör man försöka ge publiken det som de förväntar sig. Du har en tyst överenskommelse med publiken. Du vet varför de har gått dit och det måste du leva upp till.

När du valt vad du vill göra och kommit igång med att skriva dina manus ska du inte vara rädd för att ta bort det som du inte tycker är kul.

– Är du själv minsta osäker på om det är kul så stryker du det istället.

Kristers tips för dig som vill bli komiker:

  1. Välj en humor som du själv gillar. 
  2. "Kill your darlings". Stryk det du tvekar över om det är roligt.
  3. Repetera - träna på att framträda. Läs upp det för andra. Spela in och lyssna på dig själv. 

Se filmen med Kristers tips på Facebook.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".