En tonårsflicka sitter i en trappuppgång.
1 av 2
Foto: Janerik Henriksson/TT
Agneta Gustafsson, anhörigkonsulent i Borås stad.
2 av 2
Agneta Gustafsson, anhörigkonsulent i Borås Stad. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
BORÅS

Barn som vårdar psykiskt sjuka föräldrar ska få stöd

Agneta Gustafsson: Får ta stort ansvar
0:28 min

Barn som lever med en psykiskt sjuk eller missbrukande förälder, är en anhöriggrupp som sällan syns men som tvingas ta ett stort ansvar. Nu ska de få stöd.

– Det är en jättestor grupp som inte syns men där många drar ett väldigt stort lass, säger Agneta Gustafsson, anhörigkonsulent i Borås stad.

Barn som lever i en familj där föräldern lider av psykisk ohälsa eller har ett missbruk tvingas ta ett stort ansvar, trots att de själva bara är barn.

– Man kan få ta ansvar för sina syskon och föräldern, och det är unga barn, lågstadieåldern och ännu yngre ibland, fortsätter Agneta Gustafsson.

Hur många barn som befinner sig i den här situationen eller liknande är svårt att säga.

Många kan vara drabbade
Men en undersökning från 2013, som gjorts på uppdrag av Nationellt kompetenscentrum anhöriga, ger en fingervisning om att det kan vara många. Undersökningen visade att av de barn som föddes mellan 1987 och 1989, så hade nästan åtta procent minst en förälder som vårdats på sjukshus på grund av psykisk sjukdom eller missbruk av alkohol eller droger.

På Borås stads anhörighenhet har man tidigare mest vänt sig till vuxna personer som är anhöriga till en sjuk partner eller åldrande förälder men nu har man också fått i uppdrag att jobba med barn som är anhöriga.

Hjälp finns att få men svårigheten är att hitta de här barnen.

– För att nå de barnen behöver vi kanske hjälp av socialtjänsten exempelvis, som kanske redan är inkopplad på familjen, för vi har ju inga listor över vilka som har det så här, säger Agneta Gustafsson.

Lära sig hur stödet kan utformas
I slutet av den här månaden hålls en internationell konferens i Malmö om barn som anhöriga, där även Borås kommer att medverka för att se hur staden sedan kan utforma sitt stöd.

Enligt anhörigkonsulenten Agneta Gustafsson har andra länder, exempelvis England kommit längre än Sverige i arbetet att stötta de här barnen, som ofta får tvingas ta ett orimligt stort ansvar.

– Barn som lever i missbrukarfamiljer exempelvis har ett mycket stort ansvar, det påverkar även skolan och barnets sociala liv, man vågar kanske inte ta hem kompisar eftersom man inte vet om mamma är nykter eller inte. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".