Nils-Åke Sten, PRO Borås.
Nils-Åke Sten, PRO Borås. Foto: Niclas Odengård/SR.
BORÅS

Svårflörtade seniorer - PRO tappar mark

PRO Borås: Vet inte vad vi ska göra!
1:15 min

Idag provade PRO Borås att fylla på leden genom en rekryteringsdag. Trots en stor pensionärskull fortsätter både SPF och PRO i Sverige att tappa medlemmar.

Inne i Parkhallen i Borås brusar det av röster, och det klirrar av bestick. Runt 200 personer har dykt upp för att äta buffé, dansa och umgås - det är premiär för PRO Borås rekryteringskväll.

Inga svar
Problemet är bara att i stort sett alla i salen redan är medlemmar. Nils-Åke Sten, en av arrangörerna, ser lite besviken ut.

– I Borås är vi 270 medlemmar, för ett halvår sedan var vi 300. Det verkar vara svårt att behålla folket och rekrytera nya.

Vad beror det på?

– Vi vet inte. En del säger "vad ska jag gå med i PRO för?". Många jobbar mycket längre nu, de har fritidsintressen och sedan (kanske de inte) orkar med?

Kurva nedåt
PRO:s egen medlemsstatistik visar en liknande trend. Sedan 2010 har pensionärerna i Sverige blivit ett par hundra tusen fler. Samtidigt har PRO tappat närmare fem procent av sina medlemmar - 17 000 personer.

– Vi vet inte vad vi ska hitta på! Risken är att vi dalar ännu värre och det är inte bra. PRO är en rätt stor förening som driver mycket frågor inom vår pensionärsskatt, säger Nils-Åke Sten.

Är du orolig för PRO:s överlevnad?

– Det kan man nog lite säga, ja. Tyvärr är det så.


Fotnot:
Pensionärernas Riksorganisation PRO är Sveriges största pensionärsorganisation och hade 387 000 medlemmar vid årsskiftet.

SPF Seniorerna är näst störst med 266 000. Tvärtemot PRO har de ökat något sedan 2010, men sedan 2013 är trenden vikande även hos dem.

Källor: SPF, PRO och SCB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".