Patric Tengwall, Sveriges Geologiska undersökning framför det före detta oljelagret i Gånghester.
1 av 4
Patric Tengwall, Sveriges Geologiska undersökning framför det före detta oljelagret i Gånghester. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
Rester från stickspåret till oljelagret.
2 av 4
Oljan transporterades till och från berget på järnväg, idag är det bara rester kvar av stickspåret. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
Mätrör uppe på toppen av det före detta oljelagret i berget.
3 av 4
Röret går rakt ned i berget för att man ska kunna ta prov på grundvattnet och även se hur gått vattnet står i bergrummet. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
Mätutrustning
4 av 4
Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
GÅNGHESTER

Giftrester kvar i hemligt bergrum

Patric Tengwall, SGU: Tog ett år att tömma
0:30 min

Det före detta oljelagret spelade en viktig roll om det blev krig. Idag är berget tömt men resterna kommer vara kvar länge och måste säkras från att läcka.

Idag startar den första Krisberedskapsveckan. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som håller i den och syftet är att öka befolkningens medvetenhet vid större kriser.  

MSB vill att svenska hushåll ska kunna klara sig själva utan vatten, el och värme i 72 timmar. Men undersökningar visar att det är få som vet om det och än färre som har grejor hemma för att klara sig. 

Stora lager av livsmedel och olja
Så sent som i början av 1990-talet var det annorlunda. Då fanns över 200 livsmedelslager runt om i landet. Även medicin och drivmedel lagrades. 

I ett berg i Gånghester utanför Borås fanns ett av totalt cirka 40 lager för drivmedel. Oljan transporterades till bergrummet på järnväg. Resterna av stickspåret och anläggningarna för att pumpa oljan in i berget finns fortfarande kvar. 

Beredskapslagren tömdes och avvecklades i mitten på 1990-talet. Bara att tömma berget i Gånghester tog ett år, berättar Patric Tengwall, tekniker på Sveriges Geologiska undersökning, SGU, som nu har i uppdrag att se till så inga oljerester läcker ut i grundvattnet. 

– Det var mycket olja det handlade om, allt som fanns runt om i lagren i Sverige såldes ut mellan 1995 och 2000, då var vi en av världens största oljeleverantörer - trots att vi inte hade några egna oljefyndigheter, säger Patric Tengwall. 

Måste säkras från läckage
Berget tömdes på all olja och har sanerats men det finns fortfarande små rester kvar. Idag fungerar grundvattnet som ett skydd mot att oljan läcker ut. Grundvattnet har fyllt upp bergrummet till stor del men snart måste det börja avledas - annars finns risken att vattnet tränger ut olja i grundvattnet. 

– Senast 2020 måste man börja pumpa, vattnet kommer att ledas ut i Lillån men det handlar inte om stora mängder, säger Patric Tengwall på Sveriges Geologiska undersökning, SGU.

När P4 Sjuhärad följer med ska SGU mäta hur mycket av bergrummet som är fyllt med grundvatten och hur mycket olja som finns i det. 

– Det är inte mycket oljerester i det, jag skulle inte dricka vattnet men vi måste ändå ha koll på de här gamla bergslagren under lång tid framöver, säger Patric Tengwall, SGU.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".