BORÅS

Rund plan får barn att leka på lika villkor

2:09 min

En rund fotbollsplan utan linjer ska inkludera fler tjejer. I Sjöboparken är gräsplanen liten, linjelös och målen sneda för att man ska upptäcka ytan på sitt eget sätt.

Enligt forskning som Boverket sammanställt är det skillnad på vilka utemiljöer som tjejer och killar aktiverar sig i mest. Den forskningen har bidragit till en rund fotbollsplan i Sjöboparken.

På en fyrkantig plan måste man alltid springa rakt. Här kan man springa lite hur som helst.

Alice och Maja från Sjöboskolan är på lekparken med klassen. De sparkar boll på planen, men har inga lag och inga linjer att följa.

– Man kan göra många olika saker här. Vi brukar spela fotboll.

Men även andra lekar passar på planen. 

– Vi kör jage och kurragömma, då kan man gömma sig bakom den här runda, berättar de.

En plan för alla
Anton Spets är parkchef och stadsträdgårdsmästare i Borås och berättar att förhoppningarna är att gräsplanen ska vara en spelyta barnen kan upptäcka på sina egna villkor.

– När det inte finns en tydlig form och tydliga linjer tenderar inte pojkar att ta över. Det här ska vara inbjudande för alla. Man får uppleva och upptäcka ytan på sitt eget sätt.

Rund slår fyrkantig
Barnen från Sjöboskolan ser nog mest planen som en fotbollsplan, och tycker den är rolig att spela på just för att den ser ut som den gör.

– Om man har en fyrkantig plan måste man alltid springa rakt. Här kan man springa lite hur som helst.

Kompisen håller med. 

– Jag tycker inte det är så roligt med linjer för då är det alltid att det ska vara någon annans boll, så jag tycker det är bättre med den här planen.

Se film på Facebook!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista