Del av digital anslagstavla med inställda tåg.
En brand orsakade förseningar i tågtrafiken. Foto: Fredrik Persson /TT Bild

Tågresenärer på strömlöst tåg evakuerades inatt

Passagerare: Hälsa SJ att vi är törstiga
2:24 min

Ett tåg mellan Stockholm och Göteborg har stått strömlöst på en spårsträcka vid Järna under natten. Nu har tåget evakuerats och passagerarna beräknas komma fram vid åttatiden.

Det blev en väldigt lång resa för de 300 passagerare som åker med Göteborgståget som skulle avgå klockan 18.14 från Stockholm. På grund av det omfattande elfelet söder om Stockholm blev avgången uppskjuten till klockan 22.

Sedan kom inte tåget längre än till Järna, en halvtimmes resa söder om Stockholm. Där uppstår, enligt SJ:s pressansvarige, ett nytt elfel som gör att tåget fastnar på en strömlös sträcka. 

Tågets cirka 300 passagerare har inte kunnat lämna tåget eftersom det blivit stående ute på spårområdet. Tåget är dessutom strömlöst och saknar belysning, enligt SJ pressansvarige. 

Evakuering på natten
Det första budet var att SJ skulle försöka bogsera bort Göteborgståget, till en sträcka där det finns el. Det försökte misslyckades, så vid 3-tiden under natten fattades beslutet att tåget ska evakueras.

– Det innebär att samtliga passagerare måste kliva av tåget och gå längs banvallen till ett väntande tåg en bit bort, berättar Dan Olofsson vid SJ:s pressjour.

Hur lång tid det kan ta att evakuera det strömlösa tåget tills samtliga passagerare är ombord på det väntande tåget vet han inte.

– Tyvärr kan jag inte ge någon prognos för hur lång tid detta kan ta, säger Dan Olofsson till Sveriges Radio.

Lång väntan
Resenärerna har redan varit på tåget sedan klockan 18 igår kväll och det finns inte någon prognos för när de kommer att nå sina slutdestinationer. 

– Det vet vi inte, men det kommer att bli sent, säger SJ:s pressansvarige på en mycket dålig telefonlinje som därefter bryts.

Vid 2-tiden i natt hade Ekot i Stockholm kontakt med Ekots reporter Carina Holmberg som befinner sig på tåget.

Hur är stämningen på tåget?

– Det är jättelugnt och tyst. Folk försöker sova. Men det börjar bli varmt och kvavt. Vi har inte fått något att dricka eller äta. Just nu står en flicka här och försöker kissa i en påse för att toaletten inte fungerar. Det är en skolklass här, berättar Carina Holmberg på en mycket knagglig telefonlinje. 

Sitter i mörker
Hon vittnar om bristande information till passagerarna som sitter i mörkret. 

– Det finns ingen uppkoppling, ingen belysning. För en och en halv timme sedan kom en man med ficklampa och gav information men inga besked. Vi vet fortfarande inte hur eller när vi ska komma fram till Göteborg. Det är nästan kusligt här. Vi hör bara andra tåg dundra förbi, på andra spår, säger Carina Holmberg. 

Människor är trots allt vid gott mod och på skämthumör.

– Det var någon här som sa att det har blivit en extremsport att åka mellan Stockholm och Göteborg. OM du får tag i någon på SJ, så hälsa att vi är törstiga, avslutar Carina Holmberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".