I en vattenpöl på asfalt syns en spegelbild av skuggan av en man som står med armarna på huvudet. Solen reflekterar i vattnet.
1 av 4
"99 procent av våra liv är en katastrof" säger "Aleksander". Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
I en vattenpöl på asfalt syns en spegelbild av skuggan av en kvinna. Solen reflekterar i vattnet.
2 av 4
"Hjärnan är kaputt" säger den ensamstående mamman Alberta. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
I en vattenpöl på asfalt syns en spegelbild av skuggan av en man som sitter på huk. Solen reflekterar i vattnet.
3 av 4
"Jag är inne i en djup depression" säger Ehab från Palestina. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
I en vattenpöl på asfalt syns en spegelbild av skuggan av en kvinna som sitter på huk. Solen reflekterar i vattnet.
4 av 4
"De andra barnen har allt och är glada, jag vill vara som dem" säger 13-åriga Enda. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
#GÖMDISVERIGE

De gömda vittnar om depressioner och självmordstankar

"Aleksander": 99 procent av våra liv är en katastrof
1:38 min

Stress, rädsla, oro och osäkerhet leder till psykisk ohälsa hos personer som lever gömda. Över 80 gömda personer berättar för Sveriges Radio hur de lever.

I ett unikt samarbete har Sveriges Radios reporternätverk träffat 84 personer som lever gömda. Gemensamt för många är att de har psykiska problem. 69 av 84 svarar att de har det. Det kan handla om oro, ångest, sömnsvårigheter, posttraumatiskt stressyndrom och några säger att de har övervägt eller försökt ta sitt liv. 

Min hjärna är kaputt.

Ehab har gömt sig i Sverige med sin familj i nästan fyra år. De flydde från Palestina och han vittnar om just psykiska problem. 

– Jag är inne i en djup depression. Jag sover nästan ingenting, fyra timmar om natten är en bra natt för mig. Min fru mår också väldigt dåligt, hon går hos en psykolog, säger Ehab.

En annan som lever gömd är "Aleksander". Han och hans familj lever gömda i Sjuhärad sedan två år. Han beskriver också att familjen mår psykiskt dålig eftersom de hela tiden är på sin vakt. 

– Varje steg vi tar tittar vi omkring oss för att se vem som kommer och tar oss. Det är som att en sekund är en dag och en minut är en månad, säger han.

Jag är inne i en djup depression. Jag sover nästan ingenting, fyra timmar om natten är en bra natt för mig. 

– Min hjärna är kaputt, säger ensamstående mamman Alberta. 

Vill vara som andra barn
Personer som lever gömda har rätt till akut tand- och sjukvård. Och barn under 18 år har rätt att gå i skolan. 13-åriga Enda går i skolan, för henne fungerar det ganska bra.

– Lärarna vet att jag är gömd men de andra eleverna gör inte det. Skolan här är mycket bättre än hemma men jag känner stress över vad som ska hända. De andra barnen har allt och är glada, jag vill vara som dem, säger Enda.

Jag vill vara som andra barn. 

Inte förvånande
Anders Björkman är läkare och professor vid Karolinska Institutet. Han var med och startade organisationen Läkare i världens klinik för papperslösa i Stockholm för 22 år sedan.

– Jag är förvånad över varje person som säger att de inte har några psykiska problem. Har man en ryggsäck med trauma från början och måste gömma sig och överleva. Det finns ingen normal svensk som skulle klara den situationen utan att psykiskt gå under, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".