Maria Lannerskär och Sara Flodén
Maria Lannerskär, programansvarig och Sara Flodén, samordnare för nyanlända ungdomar i Herrljunga. Foto: Frida Nygård/Sveriges Radio
HERRLJUNGA

Att betyg styr om barn får stanna upprör lärare

2:16 min

Lärare kan tvingas avgöra ensamkommande elevers framtid. Det menar skolpersonal i Herrljunga som är kritiska mot en ny lag som börjar gälla den 1 juni.

Så länge du sköter dig i skolan och lyckas få godkända betyg kan du få stanna i Sverige. Det är budskapet till unga asylsökande i den nya lag som riksdagen nyligen röstade igenom.

Lagen är tänkt att motivera ungdomar att gå färdigt i skolan, genom möjligheten att få uppehållstillståndet förlängt.

Men den nya lagen sätter lärare i en situation där de genom att sätta betyg kan avgöra elevernas framtid i Sverige. Det menar Sara Flodén, samordnare för nyanlända skolungdomar i Herrljunga, som är kritisk till hur lagen är utformad.

 – Det är en situation ingen lärare vill vara i, och jag tror att många lärare kommer sluta undervisa den här elevgruppen om det blir vårt uppdrag.

Vill inte sätta dit elever
Maria Lannerskär, programansvarig på IM-programmet ser en risk att lärare känner sig som rapportörer.

– Det blir något helt fel system för det är inte så vi jobbar med våra elever, vi jobbar med eleverna, inte för att sätta dit dem.

Det säger sig självt att det såklart är jättetufft.

Riskerar man som lärare att hamna i ett moraliskt dilemma?

– När det kommer sådana här saker som att man ska kontrollera elever för att de ska skickas tillbaka till ett land där det är krig och de kommer dö, det säger sig självt att det är såklart är jättetufft.

 Hur tycker du själv att man som lärare ska förhålla sig till det här?

 – Det är svårt att säga. Det får vara tydliga riktlinjer, man kommer behöva handledning, säger Maria Lannerskär, programansvarig på IM-programmet. 

Ändrade regler för uppehållstillstånd för nyanlända som går i gymnasiet

Den 3 maj tog riksdagen beslut om komplettering av den tillfälliga lagen för uppehållstillstånd (som antogs i juni 2016). Nyanlända ungdomar som går i gymnasiet och som sköter sina studier ska få möjlighet att få förlängt uppehållstillstånd. Det innebär att de kan slutföra sin gymnasieutbildning även om deras tidigare tillstånd har upphört.

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna reserverade sig mot beslutet. Kristdemokraterna avstod från att delta i voteringen.

Lagändringarna ska börja gälla den 1 juni 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista