Kopparmetall. Foto: Sofia Kristiansen/SR
Kopparmetall. Foto: Sofia Kristiansen / Sveriges Radio

Polisen vill få bättre koll på metallstölder

1:18 min

Metallstölder är fortfarande ett stort problem för polisen. Nu vill polisen samordna arbetet och få till en egen brottskod för just metallstölder.

– Vi håller på att identifierar detta. Det är svårt att kunna urskilja den här typen av brott i våra system. Jag förlitar mig på att vi får information av dem som drabbas. Enligt de själva har det ju sjunkit över åren, säger Thomas Hansson vid polisen i syd. 

Polisen ska samarbeta med branschorganisationen Svenska Järn och Nationella nätverket mot metallstölder. De arbetar för att få igenom en egen brottskod för metallstölder. Idag är det svårt att få en överblick över antalet metallstölder i Sverige då stölderna idag arkiveras som en vanlig stöld. 

– Om jag går in och söker på det här idag fungerar det inte. Om jag söker på koppar kan det vara metallstölder men det kan även handla om ostindiskt porslin, säger Thomas Håkansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista