träd utanför studiofönstret.
Pollensäsongen i gång för fullt. Foto: Karin Ivarsson / Sveriges Radio

Läkare i Borås: Pollenallergi ökar

1:46 min

Kli i ögonen och rinnande näsor. Just nu pågår pollensäsongen för fullt och nu ser läkare i Borås att var tredje allergiker utvecklar astma.

– Jag upplever att allergin har ökat de senaste tjugo åren. Idag är nästan var femte patient drabbad, säger Dirk Adam, läkare inom närhälsan i Borås. 

– Allergin uppstår när immunförsvaret överreagerar för pollen i luften. Då bildas antikroppar som placerar sig i näsan och i slemhinnor. De innehåller histamin och andra retande ämnen. Detta frigörs och leder till allergiska symptom. Ibland är det svårt att skilja på allergi och förkylning.  

Hur ska man göra?

– Först får man prova med receptfria läkemedel och nässpray. Oftast fungerar det bra men om det inte ger effekt får man söka läkarvård, där kan man ordinera något starkare.

–  Det egentliga problemet är att en tredjedel av alla pollenallergiker utvecklar astma under pollensäsongen, säger Dirk Adam. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista