Bilden föreställer bara fötter i en simhall.
Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio

Lära sig simma - kick för självförtroendet

Zahro Naurozi: Jag var rädd för vatten först
1:14 min

En timma i veckan stängs simhallen i Ulricehamn för manliga besökare. Då är det simskola för en grupp nyanlända kvinnor som ska lära sig simma.

– Jag undervisar den grupp som är analfabeter eller har väldigt kort skolbakgrund, och jag upptäckte att de inte hade så stort självförtroende och jag tänkte att lära sig att simma skulle stärka dem, säger Ewa Wahlström, SFI-lärare och initiativtagare till simskolan.

Gruppen som träffats sedan i höstas består av åtta kvinnor, de flesta kommer från Afghanistan och har varit i Sverige i några år.

– Jag var rädd för vatten först men nu kan jag simma och det känns jättebra, säger Zahro Naurozi som dock inte deltar just idag eftersom det är fastemånaden ramadan och hon vill spara på krafterna.

– Jag lärde mig inte simma i Afghanistan, för det gör inte kvinnor där, säger Fatima och får medhåll från Amene Mehrabi, som också är med i gruppen.

Varför är det så?

– I Afghanistan är det bara mannen som bestämmer, kvinnor kan inte bestämma. Kvinnor är hemma, hjälper barnen, städar och bakar bröd, fortsätter Fatima.

Hur är det nu då?

– Nu är det mycket bra, jag tycker om att bada och träna, säger Amene Mehrabi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".