Kaj Linna
1 av 2
Kaj Linna som mot sitt nekande dömdes till livstids fängelse 2004 frikänns i dag helt av hovrätten för rånmordet i Kalamark. Foto: Johan Nilsson/TT
Peter Karlsson, polis i Borås, som varit med och utrett fallet med Kaj Linna som ledde fram till resningen.
2 av 2
Peter Karlsson, polis i Borås, som varit med och utrett fallet med Kaj Linna som ledde fram till resningen. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio

Boråspolis bidrog till Linnas frikännande

Peter Karlsson: Leendet fastnade nånstans vid hårfästet
0:49 min

Kaj Linna, som suttit 13 år i fängelse för rånmordet i Kalamark, frikändes idag. Peter Karlsson, polis i Borås, har jobbat med resningen och är mycket glad idag.

Idag klockan 14 meddelades hovrättens dom i det mycket uppmärksammade Kalamarksmålet, då 59-årig man mördades och hans 57-årige bror misshandlades svårt på sin gård den 14 april.

Kaj Linna, som mot sitt nekande dömdes till livstids fängelse 2004, frikänns nu helt av hovrätten.

– Tiden i fängelse var fullkomligt bortkastad tid, värdelös tid, säger Linna till TT.

Otillräcklig bevisning
Han kan därmed inte dömas för brottet som begicks för nära 13 år sedan.

– Vår slutsats är att den bevisning som presenterats i rättegången är otillräcklig och därför inte kan leda till en fällande dom, säger hovrättspresident Margareta Bergström, som varit rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Utredning ledde fram till resning
I december 2016 beviljade Högsta domstolen Kaj Linna resning. Peter Karlsson, idag polis i Borås, jobbade med utredningen som ledde fram till resningen.

Då var Peter Karlsson anställd på en advokatbyrå och tillsammans med en annan före detta polis gjorde han en delvis en ny utredning. Denna ledde fram till att det så kallade huvudvittnet, vilkens historia Linnas dom bygger på, ändrade sin historia.

– Jag kände en osäkerhet, inget är klart innan domen kommer men jag fick ett SMS från en kollega om att han var fri och leendet fastnade någonstans uppe vid hårfästet, säger Peter Karlsson till P4 Sjuhärad idag.

Hör Peter Karlssons funderingar kring skadestånd och förtroendet för polisen i klippet ovan

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".