Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skyfall över Bohuskusten – Bohus Malmön översvämmad

Publicerat lördag 17 juni 2017 kl 13.17
Räddningstjänsten: Bohus Malmön har i princip blivit dränkt
(1:37 min)
Översvämning Sotenäs
1 av 4
Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio
Sotenäs översvämmat
2 av 4
Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio
Örns camping översvämmad
3 av 4
Örns camping översvämmad. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio
Översvämningen vid 14.30-tiden på fredagen vid infarten till Lindal
4 av 4
Översvämningen vid 14.30-tiden på fredagen vid infarten till Lindal Foto: Jan Karlsson, Sotenäs kommun

Våldsamma skyfall har gjort att cirka hundra fastigheter på Bohus Malmön har svämmats över. Även Kungshamn är svårt drabbat.

Enligt insatsledare Jimmy Göransson på Räddningstjänsten är vägar bortspolade eller underminerade på hela ön, och de flesta fastigheterna är översvämmade.

Många fastigheter i Kungshamn och Hunnebostrand på fastlandet är också översvämmade.

Vid 16-tiden ökade problemen inne i centrala Kungshamn, där både butiker och bostadshus översvämmades. Vattnet steg också på gatorna i Kungshamn.

– Just nu har vi insatser på gång i Kungshamn och Bohus Malmön. I Hunnebostrand har det lugnat ner sig lite men vi har hållit på nästan hela dagen med insatser i Hunnebo, Kungshamn och framförallt i Bohus Malmön som i princip blivit dränkt, berättade räddningstjänstens Jimmy Göransson till P4 Väst vid 17:30-tiden.

Enligt uppgifter till P4 Väst har det kommit 107 millimeter regn över Bohus Malmön sedan igår.

– Det är mest regn i hela landet. Normalt sett är månadsnederbörden i västområdet i juni 50-60 millimeter, medan rekordnivån är uppemot 200 millimeter, säger Charlotta Eriksson vid SMHI till P4 Väst.

Prognosen från SMHI just nu är att Bohus Malmön ligger i bakkant på regnvädret som passerat. Det kan fortsätta regna lokalt, men det ska vara avtagande under resten av kvällen.

– Källare är översvämmade, vägar är bortspolade. Det är underminerat så att det kan vara farligt där ute på vissa ställen, varnar Jimmy Göransson.

Både Bohus Malmön och Räddningstjänsten råkade ut för ytterligare problem under fredagseftermiddagen, eftersom färjan fick problem  och blev liggande. Det resulterade i att Räddningstjänstens personal och material blev kvar på fastlandssidan.

Även ett tiotal fastigheter i Lysekils kommun har drabbats av översvämning efter skyfallen. Det är framför allt hushåll i Skalhamn och Skummedal som råkat illa ut.

– Vi försöker hjälpa folk att länspumpa deras källare och få undan så mycket vatten som möjligt, och även få undan vatten på gator där det svämmat över, berättar Jimmy Göransson, insatsledare för Räddningstjänsten i Sotenäs.

Arbetet kommer inte vara klart när vattnet försvunnit.

– Det kommer att vara mycket jobb för försäkringsbolagen efteråt men vi försöker hjälpa människor så mycket som möjligt att få det så torrt som det går med våra resurser, säger Jimmy Göransson.

Kommunen råder drabbade att bryta strömmen, om uttagen kan bli utsatta för vatten. Och den som har akut behov av hjälp kan kontakta Räddningstjänsten på nummer 0523-66 45 26, eller Västvatten 031-703 17 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".