Matilda inspirerar hundratusentals följare

3:17 min

Matilda Djerf från Borås har 178 000 följare på sociala medier där hon också för en diskussion med sina läsare om en hälsosammare självbild.

Det är många unga människors dröm att göra karriär på sociala medier, att få många följare, gärna inom mode eller styling och bli en förebild för andra, att bli en så kallad social influencer. En som har lyckats med det är Matilda Djerf från Borås med 178 000 följare på Instagram och eget klädmärke.

– Jag arbetar fulltid med min instagram och blogg, det är att marknadsföra för företag, så istället för en tidning så är det på min sida. Att vara influencer är att jag inspirerar människor med kläder och livstil, förklarar Matilda Djerf om sitt arbete. 

Matilda har inte hållt på så länge, efter en resa förra året hade hon 3000 följare, så i höstas bestämde hon sig med att jobba med sin sida på heltid, nu har hon 178 000 följare. På sidan berättar hon om sig själv.

– Inte för personlig, för då är det väldigt lätt att man får många kommentarer, till exempel min senaste resa la jag ut en bild där jag skrev "först tänkte jag inte lägga ut den här, men gör det ändå för att visa att alla har dagar då man inte känner sig skitsnygg". 

Bilden leddet till kommentarer om hennes utseende, bland annat om hur stor Matilda Djerf är och en diskussion uppstod mellan henne och läsarna – Matilda som bär kläder i storlek XXS.

– Då kände jag, gud, denna världen vill jag inte leva i, säger Matilda Djerf. 

Matilda tycker att fixeringen vid vikt är förkastlig, själv hade hon en ätstörning när hon gick i högstadiet, hon kände press från sociala medier om att vara slank och snygg. 

– Jag försöker förespråka att det viktigaste är att du lyssnar på din kropp, att du känner dig nöjd. Jag för den diskussionen på min blogg och får mycket kärlek tillbaka för det, säger Matilda Djerf.