kraftig brand mölndal
1 av 7
Brandmännen kämpar med att stoppa branden. Foto: Fredrik Helgesson/Sveriges Radio
Svart brandrök bolmar upp över industrilokalen i Åbro
2 av 7
Foto: Fredrik Helgesson/Sveriges Radio
Branden i Mölndal
3 av 7
Foto: Fredrik Helgesson/Sveriges Radio
Brand i Mölndal.
4 av 7
Foto: Fredrik Helgesson/Sveriges Radio
brand mölndal
5 av 7
Foto: Fredrik Helgesson/Sveriges Radio
Kraftig rökutveckling vid branden i Mölndal
6 av 7
Foto: Fredrik Helgesson/Sveriges Radio
Brand i Mölndal
7 av 7
Foto: Fredrik Helgesson/Sveriges Radio

Storbranden i Mölndal – inte längre fara för allmänheten

Räddningsledare: "Branden är delvis under kontroll"
0:30 min

På torsdagsmorgonen hävdes Räddningstjänstens varning till allmänheten nära brandplatsen. Man kan åter gå ut  öppna fönster och slå på på ventilationen.

Från onsdagen: Det brinner i en stor lagerbyggnad på Kryptongatan i Mölndal. En förundersökning om grov mordbrand har inletts, men ingen är misstänkt.

Räddningstjänsten har brandbilar från sex stationer på plats som arbetar med att försöka släcka branden. Räddningsledare varnar för kraftig rök som blåser mot Mölndals centrum. 

Svante Carlsson räddningsledare vid Räddningstjänsten i Storgöteborg säger klockan 18 på onsdagskvällen att branden delvis är under kontroll.

– Branden är under kontroll till så vida att vi har säkerhetsställt att vi inte har ytterligare brandspridning till närliggande fastigheter men i byggnaden som branden startat i brinner det fortfarande, så det blir tyvärr en totalskada på den byggnaden.

I industrilokalen som står i lågor har polisen ett av sina lager.
Enligt polisens presstalesman är det en utredningslokal där man undersöker större föremål som till exempel bilar. Idag ska polisen inte ha haft någon personal där i samband med att branden startade.

Kommer ni låta den byggnaden brinna ner eller kan ni rädda den?

– Just nu kommer merparten av byggnaden att bli fördärvad men vi försöker rädda en liten del som är ett kontor.

Hur ser det ut på platsen?

– När vi fick larmet vid klockan 16 och kom fram så är det en rökpelare som kommer ifrån en envåningsindustrifastighet som innebär att det brunnit igenom taket så röken har kunnia ses i hela Mölndal med omnejd.

Ingen personskador är rapporterade och räddningstjänst vet inte vad som kan ha orsakat branden.

Är röken farlig?

– Rök är aldrig nyttig att inandas men just nu så går röken rakt upp i luften och vi befinner oss i ett industriområde så röken kommer inte vara direkt farlig när den väl når bostadsområden. Men de som känner rök ska stängas fönster och dörrar så man inte får in någon rök i sin fastighet.

Har ni någon prognos för när släckningsarbetet kommer vara klart?

– Vi kommer få arbeta hela natten med det här är kommer att bli ett arbete som vi kommer att jobba med minst ett dygn till, säger Svante Carlsson.

En förundersökning om grov mordbrand har inletts, men ingen är misstänkt, skriver TT. 

Delar av Åbro industriområde är avstängt för trafik. Även trafiken på E6 och Söderleden i området drabbas med försämrad sikt på grund av röken. 

Fram till torsdag morgon gällde följande:

Viktigt meddelande till allmänheten i Mölndal i Västra Götalands län Det brinner i en industri på Kryptongatan i Åbro industriområde. Räddningsledaren uppmanar alla boende i närområdet att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation samt undvika att vistas i röken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".