MORGONENS GÄST

Att se bortom historier kan hjälpa oss att utvecklas

0:59 min

Vare sig hon jobbar hemma i England, på fängelse i Ghana eller med näringsledare i Sverige så vill Katrice Horsley hjälpa människor med sina historier.

Katrice Horsley har bott i Sverige i sex månader och hon mötte kärleken på flygplatsen. Till yrket är hon historieberättare och hon ser dessa i historier överallt, även i vardagen.  

– Jag har hört historier om att svenskar är reserverade, men det är bara historier. Jag upplever att folk är pratglada och jag älskar det, säger Katrice Horsley.

Vad innebär jobbet som storyteller?

– Jag använder gamla historier, till exempel den om näcken eller om skogsrået, som jag ger en modern tvist. Sen använder jag den för att hjälpa företag eller samhällen att utvecklas. 

Katrice berättar att hennes historier kan tolkas annorlunda beroende på vem som lyssnar och att historier, särskilt negativt laddade sådana, påverkar oss starkt.

– Om någon säger att du är dum, tjock och ful varje dag så tror du en dag på det. Men det är bara historier, inte sanningen, så jag arbetar med folk och företag för att hjälpa dem att inse detta, säger Katrice Horsley.