Polisens avlyssningar ökar kraftigt

3:17 min

Mellan 2014 och 2016 har hemliga rumsavlyssningar mer än tredubblats. I rättegången mot den man misstänkt för Svenljungamordet kan en rumsavlyssning ha en avgörande roll.

"Han dog, jag tog livet av han...ursäkta mig", så ska den misstänkte mannen ha sagt till sig själv en natt i november.

Det var i juni förra året som en 86-årig man hittades död vid ett torp i Svenljunga. I november greps en man i femtioårs-åldern misstänkt för mordet, och i januari i år kunde man häkta honom.

Avlyssningar tredubblats på tre år
Erkännandet fångades på band tack vare en hemlig rumsavlyssning, något som polisen de senaste tre åren har fått tillstånd att göra i allt högre utsträckning.

2014 beviljades 16 avlyssningar i Sverige, år 2016 var den siffran uppe i 54, enligt en årlig rapport från Utvecklingscentrum Malmö, en del av Åklagarmyndigheten.

Men Pål Sjölander, tillförordnad chef för Polisens utredningsenhet region väst, menar att tillstånd för hemliga rumsavlyssningar inte är något som ges ut lättvindigt.

– Varje gång vi går in med den typen av begäran är de väldigt väl förberedda och väl underbyggda, säger han.

Kriminella lär sig polisens metoder
Enligt Åklagarmyndighetens rapport kan en anledning till att avlyssningarna ökat bero på att kriminella personer blivit mer medvetna om telefonavlyssningar och hittat sätt att komma runt dem, och att polisen därför måste hitta nya metoder.

– Vi är inte på något sätt hemlighetsfulla med den verksamhet vi bedriver, men arbetsmetoderna har vi gärna för oss själva, säger Pål Sjölander.

Hur säkerställer man att de olika avlyssningsmetoderna inte missbrukas?

– Vi är ju ständigt under granskning utav olika myndigheter, alla tillstånd beslutas av tingsrätten och där finns ett allmänt ombud som har full insyn i vad som sker. Jag vill påstå att i Sverige har vi en väldigt god granskning och missbruket skulle jag vilja påstå är ganska litet.