SVENLJUNGA

Mordmisstänkt "erkänner" i hemlig avlyssning

0:59 min

Avlyssning har spelat en viktig roll i utredningen av Svenljungamordet. I flera uttalanden "erkänner" den misstänkte 50-åringen att han orsakat en 86-årig mans död.

Hemliga avlyssningar har ökat i Sverige de senaste tre åren, från att ha legat på endast 16 stycken 2014 till 54 avlyssningar förra året, vilket P4 Sjuhärad rapporterat om.

I rättegången mot den man som misstänks för mordet på en 86-åring utanför Svenljunga, har hemlig rumsavlyssning en viktig roll.

– Den här avlyssningen är en omständighet av flera som utgör bevisning i målet, säger åklagare i fallet Maria Thorell.

Erkänner sin skuld
Enligt åtalet ska mannen gjort uttalanden där han erkänner brott och även diskuterar vad som ska sägas till polisen, berättar Maria Thorell i ljudklippet. 

Mannen avlyssnades via telefonen men även i bostaden och i en bil. Den typen av rumsavlyssningar, som kräver särskilt tillstånd, har ökat de senaste åren och blivit en avgörande metod för polisen som menar att kriminella hittar sätt att komma runt telefonavlyssning.  

Hittades död vid torp
Det var i juni förra året som en 86-årig man hittades död vid ett torp i Svenljunga. Han hade då varit anmäld försvunnen i ett år. I november greps den man i femtioårsåldern som nu står åtalad misstänkt för mordet. 

Rumsavlyssningen är en del av den samlade bevisning som läggs fram mot mannen och som kan vara avgörande för om han döms. 

– Det är viktigt i den här typen av mål att man har den här möjligheten, säger åklagare Maria Thorell.  

P4 Sjuhärad rapporterar direkt från rättegången som inleds på tisdag. 

HÖR MER: "Jag tog livet av han..."