BORÅS

De stöttar barn som begår brott

1:15 min

En nioåring misstänks ha startat branden i Ica-butiken på Allégatan i Borås, det uppger Borås Tidning. Just när barn är inblandade i ett brott kopplas alltid socialtjänsten in.

– Det vi gör från socialtjänstens sida är att vi träffar familjen för att se om vi kan hjälpa till på något sätt. Målet är att barnet inte ska begå något mer brott, säger Annica Elf, socialsekreterare i Borås. 

Det kan handla om att barnet kan inse att det gjort fel och då handlar det om att stötta dem i det.

– Vår största utmaning bli när barnet anser att det gjort rätt och att samhället gjort fel. Föräldrarna vill ofta ha hjälp i situationen, säger Annika Elf. 

Annika Elf arbetar ihop med bland andra Ann-Elisabeth Brakstad som socialsekreterare på Individ- och familjeomsorgsförvaltningen Barn och Unga.

Där finns en samlad expertis för att man ska kunna agera på rätt sätt både för brottsoffer men också för barn som gjort sig skyldiga till brott.   

– Att man har ett barn som begår ett brott behöver ju inte betyda att föräldrarna gjort något fel. Våra uppgifter är att vi ska utreda hela situationen, vi behöver förstå situationen och se om det behövs insatser, säger Ann-Elisabeth Brakstad, socialsekreterare i Borås.