En elev sitter i ett klassrum och räcker upp handen. Ryggarna mot kameran.
Det är fortsatt lärarbrist. Svårast är det att hitta lärare i praktiska ämnen som bild och musik. Foto: Henrik Montgomery/TT
SKOLA

Obehörig personal får lösa lärarbristen

Ingvor Carlsson: Vi måste rekrytera personal med behörighet.
1:59 min

Med en dryg vecka kvar till skolstarten saknas nästan 50 lärare i Sjuhärad. Det visar en genomgång av lediga jobb på kommunernas hemsidor.

Flest lediga lärartjänster finns i Borås och på Särlaskolan annonserar man just nu efter flera lärare.

Ingvor Carlsson, rektor på Särlaskolan i Borås tycker att rekryteringen i år har fungerat bra men att det i vissa fall kan vara svårt att hitta legitimerad personal.

– Det kan bli så att någon i personalen inte har behörighet, men de har ändå erfarenhet av pedagogisk verksamhet, säger Ingvor Carlsson.

Lärare med legitimation har förtur
Samtidigt kan personal utan legitimation inte få fast anställning och en behörig lärare har alltid förtur. Detta kan medföra att en lärare byts ut mitt i en termin.

– Vi måste följa de regler som finns och vi måste rekrytera lärare med kompetens och behörighet. Sedan finns det anställningsregler vi måste följa vilket innebär att någon som inte har rätt behörighet inte kan få fast anställning och det måste vi rätta oss efter.

Fler elevgrupper i år
En av anledningarna till att Särlaskolan behöver rekrytera mer personal är att antalet elever blir fler än förra året.

– Vi har haft stort söktryck till oss vilket gör att vi kommer starta upp med fler elevgrupper än vad vi hade förra läsåret. Så det är många elever som vill gå på vår skola vilket vi ser som ett gott betyg, säger Ingvor Carlsson.


LÄS MER:

Skolchefen: Inte värre än vanligt

Utredare: Lärarbristen är här för att stanna

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".