Klassrum på Fjärdingskolan.
Skolan ska bli mer jämlik med hjälp av extra pengar från Regeringen. Foto: Natalija Sako/SR

Miljoner till Sjuhärad när skolan ska bli mer jämlik

Monica Björsell: Det är ett litet bidrag
0:43 min

Alla sjuhäradskommuner förutom Bollebygd får del av den jämlikhetspeng som regeringen satsar för att skolorna ska bli mer jämlika.

Sammanlagt handlar det om 500 miljoner kronor som regeringen investerar för att skolorna i landet ska bli mer jämlika. Satsningen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. Jämlikhetspengen kommer att fördelas till grundskolor med lägst andel behöriga elever till ett nationellt program i gymnasieskolan. 

Borås stad får drygt 7 miljoner kronor, Marks kommun drygt 2 miljoner, Ulricehamn nästan 1,5 miljoner och Svenljunga drygt 1 miljon.

Enligt utbildningsminister Gustav Fridolin (mp) handlar det om att ge resurserna behövs för att kunna ge extra stöd till elever som behöver det.

"Därför ska vi satsa mer på skolan, och särskilt på de skolor där många elever kommer och inte har lika mycket med sig hemifrån. Så bygger vi jämlikhet i skolan." skriver han en kommentar på regeringens hemsida. 

Frågan är hur långt jämlikhetsbidragen räcker ute i kommunerna. I Svenljunga ligger den samlade skolbudgeten på 250 miljoner kronor.

– En miljon kronor är ganska lite pengar i vår totala budget, säger Monica Björsell (lbpo), utbildningsnämndens ordförande.

Räcker det för att skapa jämlikhet i Svenljungas skolor?

– Det beror väl på hur man organiserar den miljonen. Det är inte jättemycket pengar, men man får vara tacksam för det lilla.

Jämlikhetspeng kommer att fördelas till grundskolor med lägst andel behöriga elever till ett nationellt program i gymnasieskolan för insatser efter huvudmannens behov.

  • Borås - 7 105 405
  • Herrljunga - 594 714
  • Mark - 2 086 357
  • Svenljunga - 1 009 054
  • Vårgårda - 764 828
  • Tranemo - 971 088 
  • Ulricehamn - 1 473 844
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".