Bild från området på flera hus och buskage.
Bild från området. Foto: Anton Svensson/Sveriges Radio
MARK

Rasistiskt områdesnamn lever kvar trots namnbyte

Mäklare: Kommer aldrig gå att ändra
2:22 min

I många år har villaområdet i Skene i folkmun kallats för "Negerbyn". Trots att politikerna beslutade att ge området det nya namnet Getaryggen, har folk ändå inte slutat använda det gamla öknamnet.

För ett år sen sedan fick politikerna nog, och efter ett medborgarförslag bytte de officiellt namnet på området "Negerbyn" i Skene, som det kallats i folkmun till Getaryggen. Men trots namnbytet lever det gamla namnet kvar, och Skene-borna verkar knappt vara medvetna om området Getaryggen.

– Jag tycker Getaryggen är ett märkligt namn, för mig blir Getaryggen ett märkligt uttryck eftersom jag själv inte vet var det ligger, säger en Skenebo.

Öknamnets historia oklar
Området fick sitt namn när husen byggdes under 1950-talet, men frågan om varför området fick öknamnet står fortfarande obesvarad. Vissa menar att husen stod så nära varandra att de såg ut som hyddor, andra menar att husen var små som hyddor, och en tredje förklaring skulle vara färgen på takteglet.

Det har alltid kallats så, och alla vet var Negerbyn är, men ingen vet ju var... vad skulle det heta?

Lång tid innan det ändras
En sak är säker och det är att det kommer att ta lång tid för skeneborna att börja kalla det för Getaryggen och frångå det 60 år gamla öknamnet, menar Håkan Andersson som arbetar som fastighetmäklare i Marks kommun-.

Det här kommer aldrig gå att ändra.

– Det sitter inrutat i skeneborna och i Marks kommun. Det har blivit en snackis i Skene. Jag minns när Getaryggen presenterades, då  tänkte många mer än mig att det här kommer aldrig gå att ändra, säger Håkan Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".