Pontus Johansson, centerpartist och ordförande i plan- och byggnadsnämnden i Mark.
Centerpartist Pontus Johansson är ordförande i plan- och byggnadsnämnden i Mark. Foto: Erik Bergström/Sveriges Radio
MARK

Centerpartist tar inte avstånd från rasistiskt namn

Pontus Johansson (c): Folk får kalla området vad de vill
1:20 min

Ordföranden i plan- och byggnadsnämnden i Marks kommun tycker att man får kalla ett bostadsområde i Skene vad man vill, trots att det kan vara stötande.

– Jag har inte tänkt skriva markborna på näsan om vad de ska kalla ett område men jag har gett dem ett alternativ, säger Pontus Johansson (C), ordföranden i plan- och byggnadsnämnden i Mark till P4 Sjuhärad.

Beslutet att ge bostadsområdet i Skene ett namn togs för snart ett år sedan av Pontus Johansson och hans politikerkollegor i Marks kommun. Anledningen är att områdets namn i folkmun är "Negerbyn" och det kan uppfattas som rasistiskt. När P4 Sjuhärad talar med folk i området visar det sig snabbt att det nya namnet Getaryggen inte heller slagit igenom bland ortsborna.

Åsikterna om det nya namnet och hur det ska etableras går isär. Flera av de boende som P4 Sjuhärad pratat med tycker att det gamla namnet ska få vara kvar. 

Skäms du över att de som bor i trakten fortfarande använder det här öknamnet? 

– Jag skäms inte för hur någon annan uttrycker sig, säger Pontus Johansson, centerpartist. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".