Någon ligger under täcke och filt i en säng. Bilden är suddig och svartvit.
1 av 3
Kameran kan hjälpa dem som störs av att hemtjänsten kommer på natten. Foto: Sofia Bednarek
en äldre man med vitt hår, blårutig skjorta och beige jacka.
2 av 3
Rune Johanssons sambo hade nattlig tillsyn av hemtjänsten under en period. Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
Två kvinnor står framför ett träd och parkbänkar
3 av 3
Carolina Olausson, enhetschef nattpatrullen & Erika Agarsson, verksamhetschef äldreomsorgen i Marks kommun. Foto: Sofia Bednarek/Sveriges radio
MARK

Kamera istället för nattbesök införs i hemtjänsten

Rune Andersson: Jag vaknade direkt när de klev in förut
1:05 min

Marks kommun skall införa trygghetskameror. Många blir oroliga när hemtjänsten kommer för att kolla till dem på natten och då kan kameran vara lösningen.

I Borås kommun har lösningen redan införts, och nu skall alltså även Marks kommun börja med kamerorna. Enligt Erika Agnarsson, verksamhetschef för äldreomsorgen i Marks kommun skall det vara helt frivilligt att få en kamera installerad.

– Man kommer kunna välja om man vill byta ut alla, eller bara en del, av de fysiska tillsynsbesöken, säger hon.

Viktigt med tydlig information
Kameran har ingen ljudupptagning och ingen information lagras. Eftersom att det kan finnas de som tycker att det känns obehagligt med en kamera riktad mot sängen så tror Erika Agnarsson att det är viktigt med tydlig information.

– Det kan ju kännas jobbigt, men den filmar ju bara vid de här tillfällena som vi bestämmer tillsammans med personen som vill ha den och sedan stängs den av. Och då brukar man kunna se på kameran att den släcks och när den är på så lyser den då eller kanske ställer sig upp, säger Erika Agnarsson.

De pratade högt utan tanke på att någon låg och sov.

En som har erfarenhet av att ha besök av hemtjänsten på natten är Rune Johansson, ordförande i PRO-distriktet Södra Älvsborg, vars sambo under en period hade tillsyn under natten.

– Många gånger var de två personer och jag sover i rummet vid entrén. Och när de kom så pratade de högt utan att tänka på att det kanske var någon som låg och sov, säger han.

Skönt att slippa bli väckt
Rune Johansson tänker att det kan vara värt att testa kamera om det skulle bli aktuellt med tillsyn igen.

– När man har upplevt det här som vi gjorde med de här besöken, så är det klart att det är lugnare med en kamera som de slår på ett par gånger under natten. Är man sjuk så behöver man ju verkligen sova! Säger Rune Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".