Vi dricker allt mer energidryck.
1 av 2
Vi dricker allt mer energidryck. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
Almir Avdic, anläggningsansvarig, står på ett gym
2 av 2
På gymmet där Almir Avdics är energidryck populärt Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio

Energidryck vid träning kan vara farligt

Almir Avdic: Man bör inte överkonsumera
1:13 min

Svensken dricker mer än dubbelt så mycket energidryck idag jämfört med sex år sedan. Ofta intas de i samband med träning.

– I stället för att dricka kaffe vill man ha något kallt innan träningen, säger Almir Avdic, anläggningsansvarig på ett gym i Borås.

Några större incidenter där folk farit illa av energidryck har Almir Avdic inte stött på. Man han säger att vissa drycker felaktigt har marknadsförts som bantningspreparat, att man alltså skulle gå ner i vikt av att dricka dem. Och att en del personer kanske tar en energidryck i stället för att äta mat.

– Det kan märkas på tuffare pass. Om kunden bleknar i stället för att bli röd i ansiktet brukar jag fråga om de har ätit något, säger han.

Kan inte sova
En som tagit sig till gymmet för att träna idag är Kajeen Akram. Hon dricker en energidryck varje dag innan träningen. Själv har hon aldrig fått i sig för mycket men hon har en kompis som gör det ibland.

– Då kan hon inte sova på natten. Man sover inte bra om man dricker för mycket energidryck.

Orsakat dödsfall
Kaj Knutsen är överläkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, säger till P4 Extra att han inte tycker att det är ett bra hälsotecken att vi dricker så mycket energidryck. Framför allt inte bland ungdomar och inte i samband med träning.

– Koffeinet i energidryck har kraftigare i effekt än det i kaffe. Man får ökad puls och högre blodtryck. Hjärtat kan rusa iväg och dricker man mycket kan man få oregelbunden hjärtverksamhet. I enstaka fall har man sett allvarliga hjärtrytmrubbningar och till och med dödsfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".