Ulf Örnell letar metaller med sin metalldetektor.
1 av 2
Ulf Örnell letar metaller med sin metalldetektor. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
Mynt, knappar och smycken som sakletaren Ulf Örnell hittat.
2 av 2
Mynt, knappar och smycken är några av sakerna som metallsökaren Ulf Örnell hittat. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
BORÅS

Ulf tävlar mot elefanter i att hitta äpplen

Metallsökare: Jag har ingen aning om hur det går
1:53 min

På lördag är det premiär för SVT:s nya stora familjeunderhållning Duellen. I det första programmet kommer boråsare Ulf Örnell vara med, och hans uppdrag är att tävla mot tre elefanter.

Vem kommer hitta tio nedgrävda metalläpplen först? Är det Ulf med sin metalldetektor eller de tre elefanterna på Kolmårdens djurpark? Ja, faktum är att Ulf inte heller vet svaret på den frågan, han spelade in programmet i maj men fick aldrig reda på hur snabbt det gick för elefanterna att hitta sina äpplen.

– Jag har ingen aning om utgången själv, så det blir lika spännande för mig som för resten av publiken på lördag, säger han.

Så du var inte ute samtidigt som elefanterna och letade?

– Nej, jag blev inlåst i ett hus och fick inte komma ut, så jag har inte den blekaste aning om vad resultatet blev. 

Ulf Trönne har hållit på med metallsökande i 7 år och sitter i styrelsen för Sveriges metallsökarförening, det var så han fick frågan från produktionsbolaget som spelade in programmet för SVT, om att duellera mot elefanter. Inspelningen tog 12 timmar.

– Det var en udda grej, men riktigt kul.

Ulf Örnell ser sin hobby som något han kan rekommendera andra. Det är är avkopplande att hålla på i flera timmar för att leta efter grejer.

– Dessutom blir det en samhällsnytta när vi hittar skräp som egentligen borde varit i metallåtervinningen, säger han. 

Lyssna på ljudklippet ovan för att höra det låter när Ulf hittar olika metallföremål!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".