Två män framför en humleodling
1 av 3
Humleodlaren Allan Grimling (t.v) tillsammans med ölbryggaren Andreas Gustafsson. Foto: Nora Elfvin Ericsson/SR
Humlekottar
2 av 3
Det är humlekottarna som används för att smaksätta ölen. Foto: Nora Elfvin Ericsson/SR
Humlerankor
3 av 3
Humleodling. Foto: Nora Elfvin Ericsson/SR

Öltrend skapar brist på svenskt humle

Humleodlare: De flesta vill ha svenskt och närproducerat
1:08 min

Varje vecka öppnar det i snitt ett nytt bryggeri i Sverige vilket skapar brist på närodlat och svenskt humle.

På sju år har antalet bryggerier i Sverige ökat från 30 st till 280 st. Detta skapar stor brist på svenskt humle då antalet odlare inte ökat i samma takt. 
Allan Grimling bor i Börstig utanför Ulricehamn och är i nästan ensam om att odla humle i Sjuhäradstrakten.

Köper upp allt
Allan Grimlings för tillfället ende köpare är Andreas Gustafsson som driver ett bryggeri i Falköping. Han är väl medveten om hur svårt det är att få tag i närproducerat humle och värnar mycket om den köpkontakt han har med Allan och hans humleodling. 

– Vi ölbryggare brukar säga att vi är kollegor i branschen men jag tror att vi är ganska mycket konkurrenter när det gäller den lokala humlen. Jag vill knappt prata högt om att jag handlar av Allan, säger Andreas Gustafsson skämtsamt.


För att råda bot på bristen tror Andreas Gustafsson att vi behöver blicka tillbaka en bit i tiden då vi odlade mer humle i Sverige.

– Svenskt humle har blivit för exotiskt och svårtillgängligt. Lantbrukarna borde sadla om och odla mer som vi gjorde på 1700-talet i Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".