Johan Huldt, regissör för föreställningen Puntila. Foto: Melissa Gustafsson/Sveriges Radio
Johan Huldt. Foto: Melissa Gustafsson/Sveriges Radio

Förre teaterchefen: Chockerande

Johan Huldt: Det är att tunna ut kulturen
0:28 min

Den förre teaterchefen, Johan Huldt, är kritisk till Eva-Lotta Franzéns förslag att skära ner på Borås Stadsteaters egna uppsättningar.

Johan Huldt har tidigare arbetat som teaterchef och var Ragna Weis företrädare på posten som Borås stadsteaters konstnärliga ledare. Han är kritisk till förslaget om att skära ner på egenproducerade föreställningar och istället ersätta dem med gästspel.

– Det är en aning chockerande om jag ska vara ärlig. Det känns som man tycker det är besvärligt att ha en självproducerande teater och bekvämare att bläddra i en katalog och plocka dit en föreställning, säger Johan Huldt.

Den före detta teaterchefen menar att förslaget är ett steg åt fel håll. 

– Att förvandla en producerande och levande stadsteater till en gästspelsscen är ett kulturpolitiskt steg rakt bakåt. Det låter väldigt olycksbådande att gå över till en gästspelsscen. Det breddar staden Borås profilen att kunna ha en egen självproducerande teater.

Det var i juni som kulturchefen fick i uppdrag av kulturnämnden att senast i oktober lämna över ett förslag om en ny verksamhetsidé för teaterns framtid. Johan Huldt är förvånad över förslaget ska överlämnas redan nästa vecka till kulturnämnden.

– Det låter som att man rushar genom någonting. Det låter som en extremt förvånande process.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".