Ett kollage av en bild på trafik och en man som håller på en bil
1 av 2
Borås har toppat statistiken över antalet anmälda fall av drograttfylla i åtminstone femton år. Krystian Kawalec till höger. Foto: Sofia Bednarek/Sveriges radio
Grafik/graf
2 av 2
Dubbelt så många fall per 100 000 invånare anmäldes i Borås jämfört med riket. Foto: Sofia Bednarek/Sveriges radio

Flest drograttfyllor anmäls i Borås

Krystian Kawalec: En gång höll det på att gå riktigt illa.
1:07 min

Borås är den stad där flest anmälningar om drograttfylla görs. Förra året anmäldes dubbelt så många fall per 100 000 invånare jämfört med hela riket.

Av de femton största städerna i Sverige så toppar Borås listan över antalet anmälda drograttfyllor per 100 000 invånare. Detta visar en granskning P4 Sjuhärad har gjort.

Enligt lokalpolisområdeschef Tomas Jansson kan siffrorna delvis förklaras med att det i Borås arbetas aktivt med just narkotikarelaterade brott.

– Det finns en gammal tradition av att jobba mot narkotikabrott väldigt aktivt. Man siktar in sig på de som nyttjar narkotika och när de kör bil har man en bra ingång på ett narkotikabrott, säger han.

Detta påverkar även statistiken över andelen narkotikabrott.

– Skulle vi titta på de siffrorna så är de också ganska höga i Borås i jämförelse med andra per 100 000 invånare, säger Tomas Jansson.

Det kan vara att spriten tagit slut och bolaget stänger om 10 minuter.

Förra året anmäldes det 298 fall av rattfylleri under påverkan av narkotika i Borås kommun. Borås har toppat listan åtminstone de senaste femton åren och hittills i år ser trenden ut att fortsätta.

Körde ofta påverkad
Krystian Kawalec från Borås är före detta missbrukare. I över 30 år präglades hans liv av missbruk och kriminalitet. Under den här tiden hände det ofta att han satte sig vid ratten trots att han var påverkad och en gång höll det på att gå riktigt illa.

– Jag var passagerare vid ett tillfälle då föraren var påverkad. Jag klarade mig ju, men han omkom. Det var hemskt, säger han.

Enligt Krystian var det aldrig så att han planerade att sätta sig vid ratten onykter eller påverkad, utan det var snarare omständigheterna som drev honom till det.

- Det sker ofta spontant. Det kan vara att tjejen gör slut över telefon och man blir arg och frustrerad och vill köra dit. Eller att spriten tagit slut och bolaget stänger om 10 minuter.

Viktigt med förebyggande arbete
Enligt lokalpolisområdeschef Tomas Jansson är narkotikabrottsligheten svår att nå och han tror att lösningen ligger i förebyggande arbete.

– Vi måste börja med de yngsta och få dem att förstå hur farligt det är med de här drogerna. Med många av de här drogerna så syns det inte förrän efter lång tid vilka skador det har gett och då måste vi som samhälle vara mer långsiktiga än vad individen kanske är, säger Tomas Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".