Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KULTUR

Skådespelarna kritiska till förslaget

Skådespelarna: Förslaget stryper teatern
3:25 min
Borås Stadsteater
1 av 2
Borås Stadsteater Foto: Anna Sjödin/Sveriges Radio
En ensemble av skådespelare som medverkar i föreställningen Cabaret på Borås Stadsteater
2 av 2
Arkivbild. Musikalen Cabaret på Borås Stadsteater i december 2016. Foto: Borås Stadsteater

Skådespelarna på Borås Stadsteater är besvikna på kulturchefens förslag att dra ner på den egna verksamheten.

Skådespelarna vid Borås Stadsteater är oroade för framtiden. När P4 Sjuhärad möter upp ensemblen, Eva Claar, Lennart Eriksson, Gunilla Rydholm-Eriksson, Elin Bornell och Mikael Dahl, läser de upp ett brev för att beskriva sina känslor om kulturchefens förslag om att dra ner på den egna verksamheten.

"Förslaget till kulturnämnden, så som vi har fått det presenterat, är att strypa teatern. En teater som bara gör 2-3 uppsättningar om året är också ett väldigt ineffektivt sätt att driva en teater. Vad ska skådespelarna göra resten av året? Och all den övriga personalen som behövs för att skapa föreställningar? Eller ska  man ha en teater utan skådespelare och bara hyra in vid de få tillfällen man gör teater?"

Vill locka fler
Det var i tisdags som kulturchef Eva-Lotta Franzén berättade om sitt förslag att dra ner på Borås Stadsteaters egna produktion för att istället ersätta den med gästspel.

– Vi vill bredda och få hit fler målgrupper, säger Eva-Lotta Franzén.

Skådespelarna vid Borås Stadsteater menar dock att de redan i dag jobbar med att nå en större publik och att förslaget om nedskärningar istället kan få motsatt effekt.

– Det finns teatrar som valt att göra sin scen till gästspelscen, men jag kan inte ge ett enda exempel på någon teater där det konceptet har blomstrat mer än när man haft egen verksamhet. Vi vill också ha mer teater och utöka repertoaren och det finns massor av sätt att göra det på, säger Elin Bornell.

Kulturen i Borås hotad
Alla är rungande överens om stadsteatern är viktig på flera plan.

– Det är jätteviktigt att vi finns här i Borås och kan gå ut lokalt och lära känna vår publik. Mycket av det som efterlyses gör vi redan. Om man tar bort en del av Borås Stadsteaters funktioner, kommer så många boråsare att förlora kultur och det jag kallar baskultur, säger Gunilla Rydholm-Eriksson.

I brevet menar skådespelarna att det inte finns någon chans för någon konkret diskussion om förslaget innan det lämnas över till kulturnämnden den 24 augusti.

"Varför denna brådska – är det så kommunal demokrati ska fungera?"

Ensemblen Eva Claar, Lennart Eriksson, Gunilla Rydholm-Eriksson, Elin Bornell och Mikael Dahl kommer alla att närvara på kulturnämndens sammanträde den 24 augusti och uppmanar även allmänheten att komma.

– Kom och stöd en kultur som kanske är på väg att försvinna från staden. Det är inte alla städer som har en stadsteater, man ska vara stolt över det, säger Lennart Eriksson.

För fler av skådespelarnas synpunkter på förslaget, lyssna på klippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".